Прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України вимагає кардинальних змін в діяльності не лише державних органів із забезпечення правосуддя, а й вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ України. Вони мають подбати про підготовку кваліфікованих фахівців та формування якісно нового ядра правоохоронців.

Розуміючи нові завдання, науково-педагогічний склад навчально-наукового інституту підготовки слідчих і криміналістів Національної академії внутрішніх справ працює над засвоєнням положень нового Кримінального процесуального кодексу України та водночас забезпеченням їх вивчення курсантами.

Організовано факультативні заняття з вивчення нового КПК України. Курсанти інституту забезпечені та використовують у навчальному процесі зразки бланків процесуальних документів кримінального провадження за новим кримінальним процесуальним законодавством.

Заняття з курсантами проводять 10 найкращих практичних працівників Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України та слідчого управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві та 15 працівників Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України.

Ректором академії генерал-лейтенантом міліції Валентином Коваленком та керівництвом Головного слідчого управління погоджено програму для третього курсу, щоб покращити практичну складову підготовки курсантів слідчої спеціалізації (як додаткову програму до навчального плану), та для проведення самостійної підготовки за новим КПК України.

У зв’язку з розширенням порівняно з Кримінально-процесуальним кодексом 1960 року положень такої засади кримінального провадження, як «Змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і в доведенні перед судом їх переконливості», на базі інституту з вересня 2012 року для курсантів третього курсу слідчої спеціалізації розпочато факультативний курс «Змагальне судочинство», який проводять викладачі зі США та Великої Британії (Левітт Інститут) двічі на тиждень.

Для підвищення рівня як практичної, так і теоретичної підготовки в інституті створено навчальні об’єкти, переважна більшість яких комплексного призначення (для підготовки фахівців слідчих та експертних підрозділів). 

Нині матеріально-технічна база навчально-наукового інституту підготовки слідчих і криміналістів — це 12 навчальних криміналістичних полігонів, 5 спеціалізованих аудиторій, 4 навчальні лабораторії, 2 навчально-методичні кабінети, криміналістичний музей, що налічує близько 1000 експонатів вогнепальної та холодної зброї, вибухових пристроїв, наркотичних речовин, документів, технічних засобів експертних досліджень вітчизняного та іноземного виробництва, фотографії тощо.

Випускники інституту мають стати справжніми правозахисниками, високопрофесійними фахівцями, для яких внутрішня безпека держави — справа честі.

Антон СИЗОНЕНКО, начальник  навчально-наукового інституту підготовки слідчих і криміналістів національної Академії внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, полковник міліції.

На знімку: генерал-майор міліції, начальник Головного слідчого управління МВС України Василь Фаринник (праворуч) знайомиться з наочною навчально-методичною документацією.

Фото надано академією.