Надходження рекордної суми податків — 3,2 мільярда гривень — забезпечили у 2012-му працівники Державної податкової адміністрації у Вінницькій області. Значною мірою цьому сприяла зміна у стосунках між бізнесом і податковою. Протягом року у Вінниці та районах області відкрито 14 центрів обслуговування платників податків, запроваджено електронну звітність, виведено з тіні понад 40 мільйонів гривень прихованих від оподаткування коштів. А ще податківці знаходять час для благодійних акцій. Про все це — у розмові з єдиною в державі жінкою-керівником обласної податкової Іриною ЗЛЕНКО.

 

— Ви називаєте себе та своїх підлеглих помічниками бізнесу. Що за цим стоїть?

— У рамках Програми лібералізації державної податкової політики на 2013—2014 роки ми здійснили комплекс заходів щодо збору та узагальнення пропозицій від платників податків. Зокрема, провели 28 засідань круглих столів у всіх районах, під час яких отримали пропозиції від суб’єктів господарювання з урахуванням специфіки кожного району. На мою думку, це унікальна можливість і для бізнесу, і для влади акумулювати конкретні та дієві механізми вдосконалення податкової системи, щоб згодом успішно їх використати на практиці.

— Що переконує у тому, що малому та середньому бізнесу на Вінниччині стало жити краще?

— У нас за рік на п’ять тисяч збільшилася кількість платників єдиного податку. Це беззаперечне свідчення очевидності позитивних змін податкового законодавства та якісної реалізації зусиль податкової служби, спрямованих на стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу, поліпшення сервісних умов його обслуговування.

— Ірино Володимирівно, один з ваших колег сказав: «Люблю багатіїв, які сплачують податки». Чи справді їх є за що любити?

— Немає жодного керівника великого підприємства, з яким би я протягом року не спілкувалась особисто. Відтак можу запевнити: всі вони справно виконують податкові зобов’язання. Були випадки, коли окремі підприємці намагались уникнути соціальної відповідальності. Для цього шукали різні шляхи. У переважній більшості випадків вдавалося їх переконувати не робити цього.

Я впевнена: переконання завжди краще примусу. Щоправда, дехто намагався відстоювати своє право в суді. При цьому 90 відсотків справ завершилися на користь податкової, що це не дозволило приховати від державного бюджету коштів на загальну суму майже 493 мільйони гривень. За цим стоїть вчасна видача зарплат, пенсій, соціальних платежів. А щодо тих 10 відсотків програних справ... Десь недопрацювали, вдосконалюватимемо роботу.

— Малий бізнес теж відчуває таку «пильну увагу» податкової?

— Увага і повага до всіх — постулат, яким користується кожен держслужбовець податкової. 

Одним з найбільших досягнень вважаємо те, що змінили підхід у ставленні до платників податків. Кількість перевірок з початку року скоротилася більш ніж удвічі. 

До речі, на бюджеті це позначилось тільки позитивно. Підвищенню якості прогнозної та аналітичної роботи сприяло зростання показників надходжень. З початку 2012-го підрозділами податкового контролю проведено 1200 позапланових документальних перевірок юридичних осіб, за наслідками яких до бюджетів усіх рівнів донараховано близько 300 мільйонів гривень. Водночас для сумлінних платників податкова служба — це насамперед консультант та якісний сервіс. Загалом в області відкрито 14 центрів обслуговування платників податків, безплатно надаються електронні ключі, постійно проводяться навчальні семінари, тренінги, консультуємо он-лайн, працює «гаряча лінія». Вся інформація про роботу податкової служби області є на нашому сайті, який став сучасним і зручним. Щоб розуміти потреби бізнесу і налагодити зворотний зв’язок, ми регулярно проводимо засідання круглих столів, особисті зустрічі. Мною особисто проведено 68 прийомів громадян, загалом керівниками податкових органів їх було здійснено 947.

Вінничани наш сервіс оцінили — наразі 97 відсотків звітності подається в електронному вигляді. 

Незабаром буде ще одна новація — заповнення декларації про доходи в електронному вигляді безпосередньо на сайті податкової служби. Це зменшить контакт із чиновниками, а відтак, корупційні ризики.

— Нещодавно в пресі з’явилися повідомлення щодо перевірок на автозаправках області. Одному з операторів ринку податкова закидала «несплату» мільйонних сум податків...

— Дбаємо не лише про наповнення казни, а й про безпеку та добробут жителів області. За заявою громадянина ми перевірили операторів паливного ринку і виявили, що один з них, якому належить приблизно п’ята частина паливного ринку області, не веде належно звітність, приховує податки. Оператор налагодив зовні «законну» схему, але законні механізми контролю ринку паливно-мастильних матеріалів, які ми задіяли, дали результати — бюджет отримав донарахування на доволі значні суми несплачених податків. Наразі тривають судові засідання.

— Як ви ставитесь до запровадження з нового року податку на нерухомість?

— Я переконана, що оподаткування нерухомості потрібно наповнити реальним змістом. Якщо такий податок стане однією з вагомих статей дохідної частини бюджету, інструментом для підтримки стратегічних соціально-економічних програм на користь мешканців області, міста, села, він, безперечно, необхідний. Якщо звернутись, приміром, до світового досвіду, то податок на нерухомість забезпечує 38 відсотків надходжень до місцевих бюджетів у Канаді, 33 — у Франції та близько 30 — у США. 

У країнах з економікою, що розвивається, податок на нерухомість становить 40—80 відсотків платежів до місцевих бюджетів.

Якщо говорити про наш регіон, переважну більшість вінничан цей податок омине — будинків понад 240 квадратних метрів і власників квартир, площа яких перевищує 120 метрів, не так уже й багато. І всі вони мають з чого сплачувати цей податок. А щодо податку на розкіш... У нас надто велика прірва між прибутками багатих і бідних. І, відтак, у кого є значні статки, чи, швидше, життя з надвитратами, ті мають більше сплачувати податків. Але є одне застереження — якщо людина на свої статки відкриватиме нові робочі місця, будуватиме заводи, займатиметься благодійністю, то їй, навпаки, можливо, слід надавати більше податкових пільг для розвитку.

— До речі, з вашої ініціативи було проведено аукціони зі збору коштів для вихованців вінницьких будинків-інтернатів. Вважаєте благодійність своїм обов’язком?

— Знаю, що практично кожна забезпечена людина на Вінниччині допомагає рідному селу, дитячому будинку чи школі-інтернату. Але кожен із них, коли дає гроші, має знати, яка конкретно від цього буде користь для держави, для соціальної сфери. Взагалі питання, на що витрачаються кошти платників податків, — особливе. Я розумію, чому власники транспортних засобів обурюються — вони сплачують за дороги, а тим часом їх якість кращою не стає. Але якщо, наприклад, благодійник бачитиме покращання умов життя вихованців дитбудинку чи розвиток міста, де він живе, бачитиме, що на його гроші ремонтуються школи, лікарні, то й ставлення до цього буде відповідне. У податковій службі також склалася добра традиція. Мої колеги допомагають дітям, позбавленим батьківського піклування, збирають для дитбудинків та інтернатів іграшки, речі, кошти. Протягом року ми провели чимало благодійних заходів, аукціони, виставки-продажі, гроші від яких передали для вихованців спеціалізованого будинку дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки «Малятко». Що стосується мене особисто, якщо є можливість, завжди допомагаю. І у благодійних аукціонах беру участь нарівні з іншими.

— Можливо, варто ініціювати прийняття закону про податкові пільги меценатам?

— Я не вважаю, що такі зміни необхідні. Так, сьогодні передбачено, що благодійна допомога в межах чотирьох відсотків оподатковуваного прибутку попереднього року належить до витрат. Передусім має бути щире бажання займатись благодійністю. А якщо із гарної справи намагаються зробити лазівку, щоб не сплачувати податки, — я цього не підтримую. Тим паче що багато заможних людей не жертвують гроші у благодійні фонди — вони самі засновують фонди, де контролюють доцільність витрати кожної копійки, надаючи адресну допомогу, розвиваючи освітницькі, культурні проекти. Держава має йти назустріч таким людям і створювати умови для відкритої благодійності. Щоб той, хто зміг досягти успіху, покращити своє життя, — покращив життя і тисяч інших.

Розмову записала Наталія ЖУРБЕНКО.

Вінниця.

Голова ДПС у Вінницькій області Ірина Зленко з вихованцями спеціалізованого будинку дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки «Малятко», Вінницька область, 19 грудня 2012 року.

Фото автора.