Історична будівля, яку було зведено на замовлення відомого лікаря-психіатра Івана Сікорського та у дворі якої кількома роками пізніше син медика Ігор сконструював перший вертоліт, сьогодні перебуває на межі знищення. Вчора Молодіжний рух Києва провів чергову акцію на захист садиби сім’ї Сікорських. Щоправда, ця акція — далеко не перша. Востаннє громадськість мітингувала тут у серпні цього року. Тоді ж голові Київської міської державної адміністрації було адресовано відкритого листа із вимогою втрутитися у ситуацію. Та за цей час тут змінилось тільки те, що дерева та кущі, які ростуть просто на стінах і балконах пам’ятки, зима засипала снігом.

Про те, що саме в цьому будинку свої перші кроки та експерименти робив всесвітньо відомий авіаконструктор Ігор Сікорський, здогадатися неможливо. Так само неймовірно повірити у той факт, що ця будівля чи, точніше сказати, її рештки мають статус пам’ятки. Жодної таблички і жодного натяку на те, що її бережуть та шанують.
— Сьогодні садиба перебуває у власності Міністерства оборони. Безпосередньо нею розпоряджається державне підприємство «Готель «Козацький» (будівля перебуває на його балансі), — каже Арсеній Пушкаренко, голова правління Молодіжного руху Києва. — У 2000 році її було передано на 49 років в оренду Міжнародному благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського». Цей фонд зобов’язувався зробити музей. Та, як бачимо, нічого тут немає. І навряд чи протягом наступних 37 років (що залишилися від терміну оренди) тут буде щось зроблено.
Та за цей час точно зміниться одне: якщо будівлі не буде приділено належної ремонтно-реставраційної уваги, вона просто завалиться. Громадськість переконана: у тому й полягає підступний план орендарів. Після того, як від пам’ятки залишиться тільки купа будсміття, на її місці можна буде звести, скажімо, багатоповерхівку. В самому центрі столиці — це буде комерційно дуже вигідний проект. Аби не допустити цього, учасники акції закликають втрутитися у ситуацію нового очільника Міноборони. «Однопартійці нового міністра оборони кажуть, що він — гарний господарник. Нехай доведе це на прикладі садиби Сікорських», — переконує А. Пушкаренко.
Тим часом у жовтні цього року Міноборони повідомило громадським активістам, що, з’ясовується, ще у 2006 році намагалося через суд розірвати договір оренди із Міжнародним фондом. Однак безрезультатно. Зараз, мовляв, балансоутримувач пам’ятки (ДП «Готель «Козацький») готує чергову позовну заяву. Якщо цього разу талан буде на їхньому боці і договір оренди таки буде розірвано, то «це дозволить виконати подальші дії щодо утримання будівлі пам’ятника архітектури «Будинок Сікорського» в належному стані та розміщення в ній музею авіаконструктора І. І. Сікорського» — цитата з офіційної відповіді Департаменту економічної та господарської діяльності Міноборони.
Та ключове питання у цій справі: «Як довго писатиметься позовна заява?» Аби прискорити цей процес, Молодіжний рух пропонує провести виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності. На нього запросити представників Міжнародного фонду, КМДА та Міноборони. І уже на місці вирішувати, чи виконуються заходи зі збереження пам’ятки.
На жаль, зв’язатися із представниками Міжнародного фонду не вдалося. Знайдені в Інтернеті телефони не відповідають. Розміщуватися фонд мав би за адресою вул. Ярославів Вал, 15-б, саме у напівзруйнованій садибі.
Учасники акції переконані: пам’ятку потрібно повернути у державну власність і створити у ній музей ім. Сікорського. Сподіваються, що фінансово підтримають цю ідею американці. Адже для них Ігор Сікорський — культова особистість. І свого часу, до речі, вони вже пропонували свою допомогу у створенні музею. Хочеться сподіватися, що пропозиція досі залишається у силі. Адже надії на те, що це зробить наша держава, на жаль, мало.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.