Голова Верховної Ради Володимир Рибак закликав уряд подати до парламенту законодавчі ініціативи на виконання соціальних реформ Президента. Про це він сказав в ефірі Національної радіокомпанії України, відповідаючи на запитання про парламентські плани на наступний рік.

За словами політика, потрібно також опрацювати законопроекти, які дістались у спадок від попередніх скликань. Володимир Рибак вважає, що закони України і Регламент Верховної Ради створюють умови для ефективної роботи законодавчої гілки влади.

Голова Верховної Ради також заявив, що не бачить можливості у скасуванні так званих резонансних законів, які були ухвалені минулим складом парламенту.

«Я не знаю таких законів, які направлені проти людей, проти наших виборців, тому перегляду ухвалених законів я не бачу. Я думаю, що цього не буде», — сказав Рибак, відповідаючи на запитання, чи може новий парламент скасувати раніше ухвалені закони, які викликали протести в українському суспільстві. Водночас глава парламенту зауважив, що всі ухвалені закони пройшли експертизу, прийняті більшістю голосів і підписані Президентом України, у зв’язку із чим він не бачить підстав для їх скасування.

«Вони діють. А де є помилка, то я не заперечую, щоб доповнення або якісь зміни до того чи іншого закону вносити. Але я не чув такого, що сьогодні ухвалюються, а завтра хтось прийшов інший і починає скасовувати всі закони. Я думаю цього не буде», — запевнив В. Рибак. (Опозиція серед першочергових завдань своєї діяльності в Раді називає скасування прийнятих Радою шостого скликання законів про державну мовну політику, про створення Земельного банку і про пенсійну реформу).

А ось скасування депутатської недоторканності Голова Верховної Ради підтримує. В інтерв’ю газеті «Комсомольская правда в Украине» В. Рибак сказав: «Це питання, яке потрібно виносити на обговорення. Я ось, наприклад, проголосував би за позбавлення недоторканності, без питань». Водночас глава парламенту вважає, що опозиції потрібно залишити депутатську недоторканність. «Частково її залишити все ж таки потрібно, наприклад, опозиції, щоб її не можна було притягнути за критику влади», — сказав він. В. Рибак відзначив, що це питання порушується перед кожними виборами. «Вони перед виборами взагалі багато популістських питань зачіпають. Потім, коли проходять в Раду, якось одразу забувають. Ось і зараз вимагають збільшення забезпечення. «Мені, мовляв, потрібно для роботи, щоб все було», — сказав він.

Щодо готовності підписати постанову про запровадження сенсорної клавіші, яка передбачена системою «Рада-3», Володимир Рибак наголосив, що орієнтуватиметься на загальне рішення парламенту.

Цитата

Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:

— Питання під номером один: треба підняти всі закони, які дозволяють зберегти робочі місця, зробити нові та що треба робити, щоб заробітна плата, яка є на сьогоднішній день, збільшувалася.

(Із інтерв’ю Першому  каналу національного радіо).