Верховна Рада України готова до подальшого зміцнення контактів з Всекитайськими зборами народних представників, у тому числі з метою обміну досвідом у сфері законодавчої ініціативи і законотворчості, до розвитку співпраці на рівні груп дружби законодавчих органів двох держав.

На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік під час учорашньої зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сіюнем (на знімку).
Пан Чжан Сіюнь підтвердив зацікавленість китайської сторони у подальшому розвитку і поглибленні дружби та співпраці з Верховною Радою України. «Маємо наміри для великої роботи», — сказав він, уточнивши, що це стосується організації й інтенсифікації політичних і гуманітарних контактів, збільшення товарообігу між Україною і Китаєм, контактів на партійному рівні.
І. Калєтнік висловив думку, що одним із головних питань розвитку співпраці між нашими країнами є збереження позитивної динаміки розвитку двосторонньої торгово-економічної співпраці, взаємодія ділових кіл наших країн та збалансованість торгівлі. При цьому він підкреслив, вже нині обсяг товарообігу за рік досяг 10 млрд. доларів США. «Нинішній рівень двосторонньої співпраці в інвестиційній сфері свідчить про справжній прорив в україно-китайських відносинах», — сказав І. Калєтнік.
* * *
Коментуючи новий склад Кабінету Міністрів, призначений указами Президента України, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік висловив думку, що уряд повинен показати нові підходи у вирішенні наболілих проблем економіки і соціальної політики держави. Тільки за цієї умови можна сподіватися на зміну негативного ставлення до реформ з боку українського народу.
І. Калєтнік, зокрема, нагадав новопризначеній на посаду міністра охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій, що медична реформа, яка стартувала півтора року тому у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях і місті Києві, викликає невдоволення своїми результатами у 95% населення цих регіонів.
«Незадоволені як пацієнти, так і медичні працівники. Вони цілком слушно вважають, що способи впровадження реформи руйнують існуючу систему медичних закладів, а можливості надання якісної медичної допомоги стають дедалі мізерними», — зазначив Ігор Калєтнік. На його думку, нововведення, пов’язані зі створенням системи сімейної медицини та сімейних лікарів, при застосуванні на практиці виявилися до кінця не продуманими. Адже відсутня система підготовки лікарів сімейного типу та перепідготовки існуючого медперсоналу.
Одним із негативів медичної реформи Ігор Калєтнік назвав катастрофічне недофінансування системи охорони здоров’я. У бюджеті 2013 року на потреби відомства заклали 9 мільярдів гривень. Оклад лікаря без категорії — лише 1445 гривень.
«Ми рішуче вимагатимемо від Прем’єр-міністра Азарова і профільного міністерства відмовитись від хибних ідей реформування медичної галузі, а також збільшити її фінансування. Для відновлення повноцінного, доступного і безплатного медичного обслуговування для населення нині потрібно виділяти не менш як 10% доходів державного бюджету», — повідомив Ігор Калєтнік.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.