«До кінця року в Рівному буде перинатальний центр», — пообіцяв голова Рівненської ОДА Василь Берташ на прес-конференції ЗМІ в серпні. Нагадаю, що його за планом мали будувати в 2013-му, але область заздалегідь підготувала стартовий майданчик під перинатальний у Рівному, тож держава виділила на цей об’єкт 61 мільйон гривень. Однак поставила умову: освоїти кошти і звести центр до кінця нинішнього року.

Щоб дотримати слова і освоїти кошти, виділені державою під цей дуже актуальний для Рівненщини об’єкт (область серед лідерів за народжуваністю в Україні), роботу тут організували в три зміни, добре спланувавши її, тож вклались у відведені строки, за неповні чотири місяці побудувавши новий медзаклад. До речі, на спорудженні перинатального центру освоювались інноваційні технології, такі, як монтаж вентиляційного обладнання, облаштування кисневого постачання та інші, в яких рівняни мають досвід, бо апробовували їх під час будівництва обласного онкодиспансеру.

Напередодні нового року будівельну готовність нового перинатального центру перевірили голова Рівненської ОДА Василь Берташ, який за основним фахом — інженер-будівельник, тож особисто контролював всі етапи будівництва цього важливого для Рівненщини медичного закладу, а також члени експертної комісії.

— Я обіцяв, що це буде один з кращих перинатальних центрів України, — каже Василь Берташ (на знімку). — Так воно і є насправді. Якщо старий центр розміщувався на 3600 квадратних метрах, то в новому — 8560 квадратних метрів, тобто буде просторо для породілей та їхніх малюків. Ось тепер будівельників змінили наладчики та монтажники медобладнання, до того ж найсучаснішого. Держава виділила на придбання медобладнання близько 13 мільйонів гривень, ще на 5 мільйонів гривень надійшло його від Фонду Пінчука.

Цього новосілля чекало багато мешканців Рівненщини. Адже хоча для нашої області характерний високий рівень народжуваності (щороку тут фіксують близько 18 тисяч пологів), все ж лікарі констатують той факт, що з кожним роком стає все більше жінок, які потребують більш професійної медичної допомоги під час виношування та народження дітей, ніж її можуть отримати у звичайних пологових будинках. Тож зрозуміло, що дедалі більше майбутніх матерів звертається до перинатального центру. А в новому їм зможуть надати висококваліфіковану медичну допомогу.

Фото Олександри ЮРКОВОЇ.

Новий перинатальний центр.