Минулого вівторка близько півсотні працівників ЗАТ «Рівненський ливарний завод», що в селі Городок Рівненського району, більше двох годин блокували трасу Рівне—Луцьк. Кажуть, до такої акції вдалися з відчаю — хочуть, щоб керівництво підприємства виплатило їм заборговану за рік заробітну плату, адже ливарникам новорічні свята доводиться зустрічати з порожніми гаманцями, нічим розрахуватися і за комунальні послуги.

До речі, до акцій протесту ливарники вдаються не вперше: вони вже не раз пікетували сесії Рівненської обласної ради з цієї причини. Але й досі ефективної реакції на їхні звернення не було, хоча й зверталися люди з цією проблемою навіть до найвищих посадовців держави. Припускають, що підприємство належить якомусь впливовому товстосуму, який дозволяє собі порушувати законодавство України. Та й борги ливарного заводу псують загальну «картину» з погашенням заборгованості у зарплаті загалом по області. Рівненщина, до речі, має найменшу заборгованість у зарплаті.

Тож акція з перекриттям траси, обіцяють ливарники, — не остання, бо втрачати їм уже нема чого. Підприємство заборгувало навіть колишнім працівникам, які отримали каліцтво на виробництві, а також сім’ям, годувальники яких загинули тут.

Прокуратура Рівненської області поширила таке повідомлення для ЗМІ:

«Прокуратурою Рівненської області перевірено матеріали кримінального провадження за фактами безпідставної невиплати працівникам ЗАТ «Рівненський ливарний завод» заробітної плати та використання службовими особами згаданого товариства завідомо підроблених документів (ознаки злочинів, передбачених ч.1 ст.175 та ч. 4 ст. 358 КК України).

Встановлено, що працівники Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області не провели у повному обсязі розслідування в даному кримінальному провадженні: протягом тривалого часу залишаються не виконані усі необхідні слідчі дії.

З вимогою усунути порушення кримінального процесуального законодавства та притягнути винних осіб до відповідальності прокуратурою Рівненської області внесено керівництву УМВС України в області подання, а також задля повного і об’єктивного розслідування дано письмові вказівки органу досудового розслідування.

Хід розслідування у даному кримінальному провадженні перебуває на особливому контролі прокуратури області».

Тим часом ливарники заручились підтримкою народних депутатів України від Рівненщини, які обіцяли озвучити їхню проблему з парламентської трибуни.