Наступний рік має подарувати багато цікавого для прихильників баскетболу нашої країни. Як відомо, національна збірна України братиме участь у фінальній частині Євро-2013 у Словенії. І ми маємо підстави очікувати від українських баскетболістів вдалого виступу. У складі збірної грає достатньо класних виконавців, а очолює нашу національну команду один із найавторитетніших тренерів у світі — американець Майк Фрателло. Про турнір на словенських майданчиках ми ведемо розмову з президентом ФБУ, олімпійським чемпіоном, народним депутатом України Олександром Волковим (на знімку).

— Окрім збірної Франції у групі А фінальної частини Євро-2013, де виступатиме наш колектив, немає суперкоманд, — сказав він. — Відомо, що такими вважаються збірні Чорногорії, Сербії, Іспанії, Росії, які останніми роками є лідерами європейського баскетболу.

Французи можуть привезти до Словенії зірковий склад. Інші учасники нашої групи — Велика Британія, Німеччина, Бельгія та Ізраїль. Вони добре відомі нам, ми часто грали з ними у відбірних і товариських матчах — перемагали і поступалися. Тож наша група аж ніяк не є «групою смерті». Але українська збірна має дуже постаратися, сумлінно підготуватися, підійти до чемпіонату в добрій формі, щоб вийти до наступного раунду.

У нашій групі, як я вже наголошував, виокремлюється збірна Франції — суперкоманда. Хоча і її сила залежатиме від того, хто виступатиме за неї у Словенії. Адже є тенденція, що баскетболісти, котрі грають у найкращих клубах Європи і особливо в НБА, пропускають Євробаскет, який є відбірним на чемпіонат світу. Зіркові баскетболісти охочіше приїжджають на першість Європи напередодні Олімпійських ігор.

— Ви казали, що багато залежатиме від того, в якому складі протистоятимуть нам суперники. А чи всі найсильніші гратимуть за українську команду?

— Вже складаємо план підготовки. Раніше ми мали пропозиції щодо товариських матчів з Ізраїлю та інших країн. Але відомо, що збірні не грають контрольні поєдинки з майбутніми суперниками по групі. Тому товариські матчі проведемо з потрібними командами. Євробаскет стартує 4 вересня, тож гравці матимуть достатньо часу для відпочинку після клубного сезону. Звісно, залучатимемо всіх найкращих — і з українських клубів, і з-за кордону. Ми створили максимально комфортні умови підготовки для збірної. Як правило, гравці із задоволенням приїжджають до національної команди і борються за місце у складі.

Я дуже радий, що повернувся до баскетболу Денис Лукашов і після річної перерви демонструє непогану форму. Сподіваємося, що він стабілізує гру задньої лінії, котра останнім часом викликала занепокоєння. Звичайно, дуже хотілося б залучити всіх найсильніших, зібрати бойовий ансамбль. Вважаю, що потрібно ставити максимальні завдання — вийти з групи й спробувати пробитися до наступного етапу, до числа команд, які братимуть участь у чемпіонаті світу. Гадаю, що нам стане у нагоді безцінний досвід участі в Євробаскеті-2011 та відбірного турніру цього літа. Гравці вже знають, чого варті перемоги, як їх досягати, як уникати прикрих поразок. У нас утворився кістяк команди. І це дуже важливо.

— Як відомо, наступна церемонія жеребкування Євробаскету відбудеться в Україні, котра прийматиме чемпіонат світу-2015. Які ваші враження від організації заходу в Словенії?

— Арвідас Сабоніс пожартував, що нам важко буде знайти таку печеру. Я відповів, що в Україні багато цікавих історичних і природних місць, ми щось вигадаємо. Звісно, ніхто нічого не копіюватиме. Головне — зробити все професіонально, стильно, гарно, оригінально, не схоже ні на словенське, ні на литовське дійство. Два роки тому тон задали саме литовці, вони першими зробили шоу, до цього церемонії жеребкування проходили скромно і просто.

Словенці не перевершили прибалтів у шоу, однак перевершили в місці проведення. Я чув про цю печеру, однак навіть приблизно не міг уявити цих масштабів. Раджу всім, хто відвідуватиме Словенію, обов’язково побувати в цьому місці. Це незабутні враження: відчуття такі, ніби ти потрапив на іншу планету, я досі не бачив нічого подібного. Однак ми люди амбіційні, прагнемо зробити ще краще видовище. В українській делегації був Маркіян Лубківський — директор оргкомітету Євробаскету-2015, і він уже має плани щодо організації жеребкування у нас.

— Ви казали про залучення до збірної усіх найсильніших гравців. Чи були вже контакти з Ленем, Фесенком?

— Майк Фрателло контактує з тренером команди університету Меріленда, де виступає Лень. Якщо Олексій стабільно демонструватиме високий рівень гри, звісно, він буде з нами. На жаль, існують так звані агенти, які не зацікавлені в тому, щоб хлопці, яких вони відвозять до США, грали за збірну. У них свій темний бізнес, їх немає для суспільства, з ними неможливо поговорити, на відміну від класичного агента, з яким можна поспілкуватися і знайти компроміс. Ми робитимемо все можливе, щоб залучити до лав збірної найкращих гравців за підсумками сезону.

Фото з архіву  «Голосу України».