Президенту України Віктору Януковичу  
Шановний Вікторе Федоровичу!
Асоціація «Виноградарі та винороби України» звертається до Вас від імені 100 тисяч українців, які опинилися в безвихідній ситуації внаслідок дій уряду. Виноградарі та садоводи доведені до відчаю: у 2012 році вони не отримали грошової компенсації, передбаченої Законом України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства», а згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», по суті, перестає діяти єдина державна програма підтримки галузі.
Детально ситуація виглядає наступним чином:
По-перше, станом на 26 грудня 2012 року виноградарі та садоводи отримали менше 10% від законної компенсації за посадку нових виноградників та садів. Як наслідок — більшість господарств опинилися на межі банкрутства, адже кошти, витрачені на закладку багаторічних насаджень, були взяті в кредит. Без перебільшень — уже сьогодні галузь може втратити 90% господарств!
По-друге, Закон України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» у статті 10 передбачив перенесення коштів на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства зі спеціального до загального фонду бюджету України (якщо в поточному році виробники не отримали кошти зі спеціального фонду, то із загального — взагалі не сподіваються отримати). Крім того, сума, яка буде виділена на розвиток галузі в 2013 році, зменшується до 100 млн. грн., і це при тому, що поточна бюджетна заборгованість перевищує 400 млн. гривень, а за рік до бюджету за рахунок 1,5% збору перераховується більш ніж 1 млрд. грн.
Асоціація «Виноградарі та винороби України» неодноразово зверталася до Міністерства фінансів України та Прем’єр-міністра України з проханням ліквідувати заборгованість та переглянути розмір фінансування на 2013 рік. На жаль, усі наші листи залишилися поза увагою. Гроші, що надійшли на рахунок спецфонду виноградарів та садоводів (1 млрд. грн.), що офіційно підтверджено Державною казначейською службою України, без пояснень не виплачуються.
Тим часом повідомлення, що надходять до Асоціації з виноградарських регіонів, украй тривожні. Відзначимо значне підвищення соціальної напруги. Зважаючи на майбутнє, яке отримують аграрії внаслідок урядових ініціатив, ми очікуємо з їх боку радикальних дій.
Серйозність намірів підтвердила перша попереджувальна акція протесту, що відбулася біля стін Кабінету Міністрів України 18 грудня за участю близько 300 виноградарів та садоводів із Одеської, Миколаївської, Херсонської, Київської областей, а також Криму. Незважаючи на скрутні погодні умови, вони приїхали, щоб особисто вимагати справедливості від уряду, адже заборговані кошти належать їм по праву. Нагадаємо, що механізм наповнення спецфонду не потребує залучення бюджетних коштів, а формується за рахунок відрахувань 1,5% з обороту від продажу алкогольних напоїв на території України.
У ході акції протесту відбулася зустріч робочої групи, до складу якої увійшли представники асоціації «Виноградарі та винороби України», Міністерства фінансів України і Міністерства аграрної політики та продовольства України. Урядовці запевнили, що до 21 грудня 2012 року заборгованість буде погашено. Як бачимо, на календарі 26 грудня, але кошти господарства так і не отримали, обіцяного покращення так і не відбулося. Такі дії уряду підривають довіру до виконавчої влади.
Шановний Вікторе Федоровичу, від імені виноградарів та садоводів України просимо Вас втрутитися. Сьогодні лише від Вас залежить, чи отримають виноградарі та садоводи майбутнє, або ж Україна зустріне Новий рік з сотнею тисяч безробітних.
З повагою, Директор асоціації «Виноградарі та винороби України» Сергій МИХАЙЛЕЧКО.