На кошти, отримані завдяки Кіотському протоколу, в Хмельницькій області ремонтують лікарні та школи й активно впроваджують енергозбережні технології. Понад три мільйони гривень виділено Старокостянтинівській центральній районній лікарні для реконструкції корпусів і реанімаційного відділення. Гроші використали для утеплення фасадів і даху, заміни вікон та дверей. Це дало можливість утричі зменшити енергозатрати на обігрів приміщення. Ще більше медичний заклад зможе зекономити після того, як встановлять сучасну систему опалення. Це також входить у план ремонтних робіт. І хоча реконструкція корпусу ще триває, кілька палат реанімаційного відділення вже приймають пацієнтів.
— Тепер тут усе за європейськими стандартами, — каже головний лікар Леонід Семенюк. — І хоч у нас є необхідне медичне обладнання, придбаємо ще й нове, сучасніше.
«Кіотські» гроші спрямовано й на ремонт Красилівської лікарні. Тут також утеплено майже три тисячі квадратних метрів фасаду та даху. Дві з половиною сотні старих вікон замінено на пластикові. Переобладнано дитяче, інфекційне й акушерсько-гінекологічне відділення. У нових палатах для породілей з’явилися душові та міні-кухні.
Закуплено і спеціальну апаратуру для догляду за новонародженими з малою вагою. Тож відправляти проблемних немовлят до обласного центру вже немає потреби.
— Завдяки Кіотському протоколу нам вдалось залучити в область понад 92 мільйони гривень, — розповів голова Хмельницької обласної ради Микола Дерикот. — За ці кошти ремонтуються майже чотири десятки об’єктів соціальної сфери в половині районів та трьох містах області. Лише в Старокостянтинівському районі на роботи з енергозбереження виділено 25 мільйонів гривень. Окрім лікарні, їх отримали вісім шкіл, більшість із яких — сільські.
 
Хмельницький.
Фото автора.
Утеплення фасаду Красилівської районної лікарні.