Правозахисна організація «Міжнародна амністія» провела одну з найбільших своїх акцій — Марафон написання листів. Захід підтримали у 80 країнах. Протягом декількох днів мільйони людей зверталися до урядів із метою, щоби справедливо було розслідувано справи та припинено грубі порушення прав семи осіб, яких обрали героями Марафону. Серед них — правозахисник із Білорусі Алєсь Бєляцький, громадянин Ємену Хуссейн Альмерфреді, журналіст із Азербайджану Мехман Хусейнов, учасниці російського гурту Pussy Rіot, громадянка Гватемали Роза Франко, житель Тайваню Чіо Хо-Шан та українець Яків Строган.

В Україні 35 міст приєдналися до акції, організувавши понад 50 точок написання листів. У Києві центром Марафону стала книгарня «Є» за адресою: вул. Лисенка, 3. Тут розташували стенди з інформацією, консультації охочим надавали активісти «Міжнародної амністії» в Україні. Крім того, акція проходила ще в п’яти точках столиці — університетах та гуртожитках. Писали кореспонденцію протягом трьох днів.

Дуже багато людей висловили підтримку жителю Харкова Якову Строгану. Чоловік був уже вдруге обраний героєм Марафону. Нагадаємо, що в серпні 2010 року міліціонери відвезли його в ліс і там катували. Коли він непритомнів, йому в рота заливали нашатирний спирт, аби він прийшов до тями. Потім тримали кілька днів у РУВС. «Голос України» (від 18.06.2011 року) уже розповідав про цей жахливий випадок. Згодом Якова відпустили, але коли він поскаржився прокуратурі на правоохоронців, його знову заарештували та звинуватили в замаху на вбивство.

«Завдяки зусиллям активістів під час минулорічного Марафону 12 березня 2012 року чоловіка звільнили із СІЗО, змінивши йому запобіжний захід на підписку про невиїзд. Наразі необхідно домогтися проведення належного розслідування фактів жорсткого поводження. Варто відзначити, що проблема тортур та безкарності міліції в країні нині досить поширена», — зазначила виконавчий директор «Міжнародної амністії» (Amnesty Іnternatіonal) в Україні Тетяна Мазур.

За словами Тетяни Мазур, на захист та підтримку семи героїв Марафону було написано понад 10 000 листів — найбільше за чотири роки участі Amnesty Іnternatіonal в Україні в цьому заході.

На жаль, не один Яків Строган постраждав від рук міліціонерів. Мешканець Київщини Юрій Зубко нині перебуває у СІЗО. Що таке незаконні методи дізнання, чоловік знає не з чуток. «Голос України» вже неодноразово розповідав про цей випадок. Син Юрія Олег у всьому звинувачує правоохоронців. Він понад чотири роки шукає правди в українських судах, прокуратурах. Хлопець уже вкотре звернувся до газети як до останньої інстанції. Основна мета — привернути увагу чиновників до цієї проблеми. Він переконує: проти батька співробітниками СБУ та слідчими застосовуються незаконні методи дізнання. Крім того, проти нього сфабриковано кримінальну справу щодо отримання хабара в особливо великому розмірі. Олег привіз велику папку з документами — судовими рішеннями. Серед цих паперів, як стверджує хлопець, і остання надія для батька — звернення до Президента України Віктора Януковича. Текст документа наводимо в скороченому вигляді: «...Шановний пане Президенте, прошу Вас як гаранта Конституції провести перевірку відносно сфабрикованого вироку та притягнути усіх винних осіб до відповідальності. Нині скаржитися вже немає кому. Від різних інстанцій надходять лише відписки. З них вбачається одне: краще дати 8 років моєму батькові, аніж покарати усіх тих, хто сфабрикував цю кримінальну справу...»

Фото надані Amnesty Іnternatіonal в Україні та Олегом ЗУБКОМ.

ДОВІДКА

Минулого року в світі було написано понад один мільярд листів. Про ефективність акції свідчать її результати. Наприклад, із 10 справ вдалося змінити ситуацію у п’яти випадках. Типовим прикладом є справа в’язня Джабара Савалана. Його виправдали і звільнили вже через декілька днів після того, як написані в рамках Марафону 2011 року листи надійшли в Азербайджан. Молодого активіста заарештували за те, що він розмістив у соціальній мережі Facebook заклик до протестів проти уряду.

Відвідувачі знайомляться із героями Марафону в одній із точок написання листів у Києві.

Юрій Зубко вже понад 18 місяців перебуває у СІЗО.

Якову Строгану й досі загрожує тюремне ув’язнення.