У справі протистояння громадськості проти реконструкції Гостиного двору та перетворення його на черговий торговельний центр, схоже, стався несподіваний поворот подій. Громадські активісти, захисники історичної будівлі, повідомили, що 21 грудня цього року у Міністерстві  культури, начебто, з’явився наказ про внесення до державного реєстру нерухомих пам’яток ансамблю будівель Контрактової площі. Згідно із документом, копію якого мають громадські активісти, статус пам’ятки містобудування місцевого значення, буцімто, отримав і Гостиний двір.
Учора захисники Гостиного двору були дуже активні: спершу провели прес-конференцію, далі — організували одразу дві акції на захист історичної будівлі.
— Ми, активісти, протестуємо проти потрійного злочину, — пояснив під час прес-конференції Ігор Луценко, представник ініціативи «Збережи старий Київ». — Суть полягає в тому, що Гостиний двір хочуть шахрайським методом приватизувати. Без конкурсу було обрано того, хто здійснюватиме реконструкцію будівлі. Між іншим, саме ця «реконструкція» створить юридичні підстави для приватизації — збільшить номінальну вартість об’єкта на понад 25 відсотків. Для того щоб це стало можливим, було вчинено другий злочин: Гостиний двір позбавили статусу пам’ятки архітектури. І, по-третє, «реконструктори» планують змінити призначення будівлі.
І. Луценко запевняє: захисники Гостиного двору насправді свідомі того, що історична будівля потребує «уваги»,  іншими словами — ремонтних робіт. Та має йтися про реставрацію. І аж ніяк не про створення на місці пам’ятки чи театру — торговельного центру.
— А загалом, оптимальним рішенням, яке, до речі, було запропоноване нам під час однієї із нарад з представниками міської адміністрації, є проведення громадських слухань. На яких територіальна громада Києва має визначити подальші функції Гостиного двору.
Між тим, під час прес-конференції культуролог Владислава Осьмак повідомила, що їй вдалося отримати копію уже згадуваного наказу.
— Йдеться про наказ Міністерства культури №1566 від 21 грудня 2012 року, — пояснила В. Осьмак. — До нього є додаток, в якому перелічено усі пам’ятки національного та місцевого значення, взяті на облік. У тому числі зазначено там і Гостиний двір. Згідно з одним із пунктів наказу, власники пам’яток або уповноважені ними органи мають бути поінформовані про внесення об’єктів культурної спадщини до реєстру нерухомих пам’яток. Та повинні укласти відповідні охоронні договори.
Юрист Ірина Невмержицька, хоча сама на той момент документа ще не бачила, та переконувала: якщо наказ справді існує, то це хоча й невелика, проте перемога. Мовляв, статус пам’ятки містобудування місцевого значення уже дає можливість заборонити проведення реконструкції. Так би мовити, надалі може йтися лише про такі менш кардинальні заходи, як реставрація, музеєфікація тощо. Між тим, зупинятися на цьому захисники Гостиного двору не збираються.
— До того, як Гостиний двір позбавили пам’яткоохоронного статусу, він був пам’яткою архітектури. Ми докладемо максимум зусиль, щоб повернути будівлі саме цей статус, — каже І. Невмержицька.
Щоправда, на офіційному Інтернет-сайті Міністерства культури тексту цього документа на момент, поки верстався номер, ще не було. Активісти громадських організацій сподіваються, що це — лише питання часу.
Та те, чим закінчаться перипетії довкола Гостиного двору, — принципове питання, — певен Микола Пархоменко, заступник голови українського Товариства охорони пам’яток історії та культури. Мовляв, події із цією історичною будівлею наводять на думку, що подібне може статися з будь-якою пам’яткою і будь-де в країні. Коли спеціально пам’ятки позбавлятимуть природоохоронного статусу, аби мати можливість ними «торгувати». «І об’єктів, над якими нависла така небезпека, чимало. Для прикладу — Київські схили. Їм загрожує тотальна забудова. Поки що вони є пам’яткою, але при цьому вже мають конкретних господарів», — каже М. Пархоменко. Схоже, київській громаді спокій може тільки снитися.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.