Віталій КЛИЧКО (голова фракції «УДАР Віталія Кличка»):

— На наступний 2013 рік ми бачимо такі ключові завдання.
Перше. Ми вимагаємо звіту Прем’єр-міністра Азарова та його команди за попередню діяльність. Ми хочемо почути про тендери, про всі «хюндаї», про провалені реформи.
Друге. Опозиція контролюватиме уряд. Ми перевірятимемо рішення щодо корупційної складової шкоди для національних інтересів.
Третє. «УДАР» жорстко протистоятиме будь-якій спробі змінити зовнішній вектор нашої країни.
Четверте. Ми не дамо зламати і підкорити Банковій нинішній парламент — зробимо все, щоб він був незалежним органом влади.
П’яте. Ми вимагаємо визволення політв’язнів: Тимошенко, Луценко мають бути на свободі.
Шосте. Ми повинні покарати всіх, причетних до фальсифікації виборів 2012 року, інакше всі наступні вибори будуть також фальсифіковані.
Сьоме. Ми повинні захистити Київ від безвладдя і повернути йому самоврядування. Вибори голови Києва повинні бути призначені не пізніше червня наступного року.
Петро СИМОНЕНКО (голова фракції КПУ):
— Компартія України, і я про це заявляю вдруге, обурена тим, що, попри брутальне шахрайство голови Держагентства з питань інвестицій Каськіва навколо будівництва LNG-термінала, він і досі залишається на посаді, а не перебуває під слідством чи в інших місцях. Фракція Компартії вимагає від уряду і держави негайно звільнити з обійманої посади цю людину. Ми також вимагаємо від правоохоронних органів, зокрема від Генеральної прокуратури, порушити проти керівників Держагентства з інвестицій кримінальну справу за фактом шахрайства і заподіяння шкоди державі, в тому числі, й на міжнародному рівні.
Фракція Компартії України, пропонуючи антикризову програму та антикризові закони, розуміє, що без радикальних змін у зовнішньоекономічних стосунках реальних зрушень у нас в економіці, в соціальних питаннях, як і в багатьох інших, реально не відбудеться. Тому ми і розглядаємо приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, до Євразійського економічного простору.
Микола ТОМЕНКО (член фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»):
— Вчора ми побачили уряд, який сформований на принципах монархізму і брежнєвізму. Такого уряду, де були б люди, які наповнюють свою кишеню і кишеню власного бізнесу, а також ті люди, які за своє життя нічого не зробили для власної країни, ще не було в українській державі.
Об’єднана опозиція «Батьківщина» переконана, що ми не маємо морального права почати святкувати Новий рік чи Різдво Христове, поки на цій трибуні не буде старий новий Прем’єр-міністр, який скаже нам, чи має він гідність і мужність бодай виплатити пенсію, заробітну плату людям за грудень і нормально перевести країну в інший рік.
Уряд починає ранок з тим, що думає, в кого взяти гроші в борг: у Росії, в Китаю чи в Міжнародного валютного фонду. Сьогодні треба повернути ті гроші, які тотально вивозять в офшорні зони. Вся Європа має сьогодні солідарний податок для багатих, невже уряд не має мужності, сміливості сказати, що багаті люди повинні не красти гроші з країни, а проінвестувати країну і дати можливість людям сьогодні впевнено себе почувати?
Я вірю в те, що ми як опозиція доможемося того, що уряд в цьому році буде звітувати, виконувати свої зобов’язання, що Юлія Тимошенко і Юрій Луценко будуть на свободі разом з нами.
Анатолій КІНАХ (член фракції Партії регіонів):
— У 2012 році відбулася дуже гостра, конкурентна виборча кампанія з формування нового складу Верховної Ради. Практично в більшій частині оновлено склад Кабінету Міністрів України. Тому ми впевнені, що саме тепер на часі необхідність проведення глибокого, деполітизованого, системного, високопрофесійного аналізу оцінки реальних результатів справ у державі.
Ми впевнені в тому, що всіх нас у цьому залі і в українському суспільстві об’єднує воля будувати конкурентоспроможну сучасну незалежну державу Україну. Як підтверджує світовий досвід, таких результатів досягають тільки сконсолідовані держави.
Україна завдяки напруженій праці всього українського народу завершує рік з позитивними показниками валового внутрішнього продукту, низькими темпами інфляції, про яку мріють у світі, стабільною фінансовою системою і національною грошовою одиницею.
Перед нами стоять дуже важливі завдання, і ми повинні зрозуміти, що 2013-й — це рік передусім внутрішніх ризиків, і тільки наша воля і праця може їх долати.
Олег ТЯГНИБОК (лідер фракції «Свобода»):
— Що може очікувати українська громада від цього «нового-старого» Кабміну? Хіба буде збільшено кількість робочих місць? Чи цей уряд боротиметься із безробіттям? Чи малий і середній бізнес може розраховувати на те, що отримає сприятливі умови для розвитку? Чи, може, охорона здоров’я вийде на вищий рівень? Чи, може, відбудеться підвищення соціальних стандартів? Звісно, ні!
«Новий-старий» уряд буде недовговічний, він виконуватиме перехідне завдання, щоб за рік його склад було замінено іншими представниками влади — з прицілом на наступні вибори.
Прикметно, що третина членів цього уряду — уродженці Російської Федерації. Фракція ВО «Свобода» вносить постанову про створення тимчасової слідчої комісії щодо ймовірного розкрадання 37 млрд. коштів, якими розпоряджалося Міністерство освіти і науки минулого року.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.