Злочинне угруповання планомірно виводило з ладу десятки систем зрошення, позбавляло її господарів можливості виростити врожай.
У південних степах єдиною надією на гарний урожай завжди залишається штучне зрошення. Але саме цю надію в селян і забирало організоване злочинне угруповання, яке орудувало в Херсонській, Запорізькій і Дніпропетровській областях. Троє жителів Луганської області із кримінальним досвідом, очолювані раніше засудженим «авторитетом» з міста Нова Каховка, завдали селянам просто колосальної шкоди. Залишаючись невловимими протягом двох років, вони вивели з ладу понад три десятки поливальних машин «Фрегат», завдаючи їхнім законним власникам понад три мільйони гривень збитків.
Невловимість ОЗУ пояснювалася грамотною організацією злочинів і чітким розподілом «ролей». Шайка ніколи не виходила «на справу» спільно: «отаман» планував злочини, один його «підлеглий» займався розвідкою. Він попередньо фіксував пересування охорони, що наглядала за «Фрегатами», знаходив зручні «вікна» у її патрулюванні, і затим збував добуте підприємцям, що торгували запчастинами. А ще двоє інших безпосередньо й знімали з техніки ці цінні запчастини з кольорових металів. Угруповання мало також прилади нічного бачення, «їжаки» для примусової зупинки машин на випадок погоні, мотоцикл і два власні легковики — один завжди їхав попереду автомобіля із краденими запчастинами, щоб його водій у разі появи міліції міг попередити по мобільному телефону спільників, що рухалися на відстані.
Про бурхливу діяльність злочинного угруповання в управлінні по боротьбі з організованою злочинністю УМВС Херсонщини дізналися ще минулого літа, однак на її викриття пішло три місяці. Нині всіх заарештовано, порушники чекають суду.
Херсонська область.