2012 рік мав стати для української армії знаковим. Експерти зазначали: держава повернулася до захисників Вітчизни обличчям, а влада продемонструвала політичну волю у розв’язанні нагальних проблем Збройних сил України. Нарешті прийнято ряд стратегічних документів оборонного планування — Воєнна доктрина та Стратегія національної безпеки України. Вперше за останні роки суттєво збільшено оборонний бюджет. Це дозволило говорити про модернізацію військової техніки та придбання нової, а також про покращення бойової підготовки. Що рік наступний готує людям у погонах, наскільки буде обороноздатна Україна у нових геополітичних умовах — про все це «Голос України» запитав у заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України адмірала Ігоря Кабаненка (на знімку).

 

— У прийнятому державному кошторисі-2013 на 7% зменшено фінансування потреб армії порівняно із цим роком. Чи вдасться за таких обставин зберегти позитивну динаміку розвитку ЗСУ?

— Йдеться про скорочення надходжень за Спеціальним фондом. Але не можна апелювати лише абсолютними цифрами. Ми живемо у час обмежень. Коштів не вистачає нікому. Після першого кварталу наступного року бюджет уточнюватиметься. Сподіваюсь, будемо мати можливість отримати додаткові гроші на гарантоване забезпечення.

Існує світовий досвід пріоритетів. Їх чітке визначення концентрує основний ресурс там, де це потрібно, аби не допустити розмивання коштів. Така тактика дозволила в цьому році суттєво збільшити наліт авіації (у середньому до 50 годин). У минулі роки цей показник у Повітряних силах становив максимум 20 годин. Ідеться про відпрацювання складних завдань, фігур пілотажу, застосування зброї тощо.

Уже понад 40 тисяч стрибків здійснили наші Високомобільні десантні війська. А це не тільки навички, а професійний рівень, що залишиться на все життя. 

У ВМС практично у п’ять разів більше спрямовано коштів, ніж у минулі роки. Це дозволило багато кораблів та суден поставити на ремонт, відновити, аби наступного року збільшити практичну підготовку у морі. Наступного року «наплив» наших кораблів перевищимо за рахунок операцій, в яких маємо національний інтерес.

Кошти мають йти на підтримання та розвиток бойових спроможностей нашого війська. Більше уваги приділятимемо розвитку озброєння і військової техніки. Звичайно, продовжуватиме зростати й грошове утримання військовослужбовців, фінансуватимуться соціальні програми.

— Чи підтягнули наші Збройні сили бойову підготовку у цьому році?

— Ми сконцентрувалися на тому, аби готувати військовослужбовців за сучасними стандартами. Змінилося середовище безпеки, переглянуті зовнішні загрози. І це потребує нових підходів до підготовки армії. Так, на навчаннях «Перспектива-2012», що відбулися восени цього року, деякі з цих нових підходів вже відпрацювали. До того ж провели закупки нової форми одягу, сучасних навігаційних систем тощо.

Днями на озброєння армії прийнято новий зразок високоточної зброї «Квітник». Для ведення сучасного бою — це дуже важливий крок уперед. Бо сучасна війна є вибірковою, точковою.

Уже відновлено та модернізовано понад 20 тисяч зразків техніки. Співпрацюємо із оборонно-промисловим комплексом країни, аби новітні зразки ОВТ набули необхідних сучасних характеристик. Проведено роботу з уточнення оперативно-тактичних моделей вимог до техніки та озброєння.

Взагалі трикутник, на якому базуються сучасні Збройні сили, це озброєння і військова техніка, бойова підготовка та мотивація військовослужбовця.

— Які прогнози щодо соціального захисту людей у погонах?

— У часи обмежень доводиться маневрувати. Адже непрості ситуації потребують нестандартних рішень. Я маю на увазі використання надлишкового майна, фондів та земель Міноборони. Це дасть можливість вирішити, у тому числі, й болюче житлове питання. Раніше цю проблему розв’язували одним способом — будівництвом. Зараз є ще іпотечне кредитування, грошова компенсація на придбання житла, майнові сертифікати.

На жаль, проблеми, що накопичувалися роками, немає змоги розв’язати за один день. Кроки, які почали робити в цьому році, продовжимо. Вони поступові, прагматичні і цілком логічні.

Вже удвічі зросло грошове утримання військовослужбовців ВМС, Повітряних сил, авіційно-технічного персоналу, десантників. У 2,5 разу збільшено грошову винагороду у іноземній валюті миротворцям. У першій половині наступного року буде підвищено грошове забезпечення й Сухопутним військам. До того ж у планах, закладених у проект Державної програми реформування та розвитку Збройних сил України, — підняти втричі рівень грошового забезпечення контрактника. Це стимул для створення справді професійної армії.

— І коли ж наша армія таки перейде на контракт?

— Це один із пріоритетів 2013-го. Сподіваюсь, це станеться наприкінці наступного року. А згодом можна буде відмовитися і від призову на строкову службу.

Контрактна армія — вимога часу. Сьогодні треба реагувати на загрози професійно, розуміючи вимір сучасної безпеки та високотехнологічний характер сучасного захисту. 

Нині динаміка щодо набору за контрактом — позитивна. Але багато чого залежить від достатності фінансового ресурсу.

— Яка буде чисельність контрактної армії?

— Цифра ще обговорюється. Без скорочення ЗСУ не обійдемося. Але воно не стане болючим і шокуючим. Тим, хто побажає продовжити службу, дамо таку можливість. А звільнені будуть соціально захищені. Не має сенсу утримувати угрупування, яке розраховане на набір за рекрутським принципом. У сучасних умовах вирішальною є якість війська.

Розмовляла Ольга ВАУЛІНА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА та Андрія НЕСТЕРЕНКА.