Частина міністрів зберегла свої крісла, реорганізовано деякі міністерства та відомства
Президент Віктор Янукович сформував новий склад Кабінету Міністрів України. Відповідні Укази Президента розміщено на Офіційному інтернет-представництві глави держави. Водночас із формуванням нового складу уряду на чолі з Миколою Азаровим у рамках адміністративної реформи частково реорганізовано структуру органів державної виконавчої влади — ліквідовано одне міністерство і створено два нових міністерства та дві державні служби.
Першим віце-прем’єром став Сергій Арбузов, котрий досі очолював Національний банк України. Він відповідатиме за аграрну та соціальну політику, економічний розвиток, торгівлю, фінанси, доходи і збори. Експерти розцінили це призначення як «підготовку Арбузова до крісла прем’єра».
Віце-прем’єром призначений Юрій Бойко, донині — голова Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Сферу його компетенції зрештою буде збережено і навіть дещо розширено — це екологія, природні ресурси, енергетика, вугільна промисловість і промислова політика.
Віце-прем’єр-міністрами також призначено Олександра Вілкула і Костянтина Грищенка. О. Вілкул перед цим працював на посаді голови Дніпропетровської ОДА, а нині опікуватиметься інфраструктурою, регіональним розвитком, будівництвом і житлово-комунальним господарством. К. Грищенко обіймав посаду міністра закордонних справ України.
На базі Державної податкової служби та Митної служби утворено Міністерство доходів і зборів України, яке очолив Олександр Клименко (досі — головний податківець, очолював ДПС).
Головою Державної служби України з надзвичайних ситуацій, створеної на основі Міністерства з надзвичайних ситуацій і Держінспекції техногенної безпеки України, призначено Михайла Болотських, котрий раніше працював заступником міністра надзвичайних ситуацій України та входив до складу міжвідомчої координаційної комісії Антитерористичного центру при СБУ. Міністром Кабінету Міністрів призначено Олену Лукаш, котра досі обіймала посаду радника Президента і його представника в Конституційному Суді.
Зберегли міністерські крісла — Юрій Колобов (міністр фінансів, відзначився розробкою чи не «найекономнішого» у соціальному плані проекту держбюджету-2013), Дмитро Табачник (міністр науки та освіти, опозиція неодноразово ініціювала його відставку через антиукраїнські, на погляд деяких політиків, висловлювання та реформи в освітянській сфері), Віталій Захарченко (міністр внутрішніх справ), Олександр Лавринович (міністр юстиції), Раїса Богатирьова (міністр охорони здоров’я), Микола Присяжнюк (міністр аграрної політики та продовольства).
Міністром соціальної політики призначено Наталію Королевську, народного депутата України попереднього скликання, котра на минулих парламентських виборах очолювала список політичної партії «Україна вперед!», однак зупинилася якраз перед прохідним бар’єром, не набравши достатньої кількості голосів виборців.
Міністром економічного розвитку і торгівлі став Ігор Прасолов, котрий із квітня 2012 року працював головою Ради НБУ. Саме йому приписують авторство ініціативи про запровадження податку з продажу готівкової іноземної валюти.
Міністром екології та природних ресурсів призначено Олега Проскурякова. Раніше він очолював НАК «Надра України» та Державну службу геології та надр.
Міністром регіонального розвитку і житлово-комунального господарства став Геннадій Темник. Досі він працював на посаді заступника голови Дніпропетровської ОДА, очолював Постійну комісію облради з питань комунальної власності та ЖКГ.
Міністром інфраструктури — Володимир Козак (донині глава Укрзалізниці). Саме за часів його керування залізничною галуззю в Україні було закуплено і стали курсувати корейські швидкісні потяги «Хюндай», котрі, на жаль, не витримують наших морозів та перепадів температур.
Міністром енергетики та вугільної промисловості — Едуард Ставицький. Він також свого часу очолював Державну службу геології та надр, а з квітня 2012 року працював на посаді міністра екології та природних ресурсів України.
Міністром оборони став Павло Лебедєв. Він кадровий військовий, але у політиці вже досить давно. У 2006 році його було обрано до Верховної Ради п’ятого скликання за списком БЮТ, а в 2007 році — уже від Партії регіонів. На виборах-2012 року він також був у списку Партії регіонів, однак у непрохідній частині. У 2010 році П. Лебедєва було призначено главою Севастопольської міської держадміністрації.
Міністерство закордонних справ очолив Леонід Кожара, дипломат із великим стажем, народний депутат від Партії регіонів попередніх та нинішнього скликання. Він відомий своєю позицією на користь вступу України до Митного союзу, однак і не заперечує євроінтеграційні устремління України. Поки що не призначено глав двох міністерств — новоствореного Мінпромполітики та Мінкультури.
Фото Олега МАРКЕВИЧА.