Одним із головних питань сесії Рівненської обласної ради, що відбулась минулої п’ятниці, було прийняття обласного бюджету на 2013 рік.

— Бюджет 2013 року загалом має соціальну спрямованість, він забезпечує виплату зарплати працівникам бюджетної сфери, розрахунки за енергоносії, у ньому передбачено видатки, викладені в соціальних ініціативах Президента України, — каже начальник Головного фінансового управління Рівненської ОДА Людмила Кушнер. — Бюджет на наступний рік передбачає фінансування областю служби швидкої та невідкладної медичної допомоги. Додатковий фінансовий ресурс, який передбачався при розрахунку трансфертів державного бюджету, здебільшого спрямований на функціонування установ охорони здоров’я та соціального захисту.

Тим часом голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий висловив упевненість, що обласний бюджет нинішнього року буде перевиконано.

Не залишило байдужими депутатів облради питання «Про припинення юридичних осіб, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області». Адже передбачається припинити діяльність Вербської, Володимирецької та Острозької протитуберкульозних лікарень. Тож окремі депутати, стурбовані тенденцією зростання кількості хворих на туберкульоз, поставили запитання з приводу доцільності закриття цих лікувальних закладів одному з доповідачів — гендиректору Рівненського обласного державного територіально-медичного об’єднання «Фтизіатрія», головному лікарю комунального закладу облради «Рівненський обласний протитуберкульозний диспансер» Ростиславу Рожанському.

Як пояснив Ростислав Рожанський, згадані лікарні не відповідають сучасним, затвердженим МОЗ стандартам інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довготривалого перебування людей та проживання хворих на туберкульоз, а їх утримання обласному бюджету щороку стає загалом у суму близько 10 мільйонів гривень. Водночас фтизіатрична служба Дубенського, Володимирецького, Острозького районів, каже фахівець, повною мірою здатна забезпечити ранню діагностику, хіміо-

профілактику та амбулаторне лікування хворих на туберкульоз. Усіх хворих, яким показано стаціонарне лікування, спроможний прийняти обласний протитуберкульозний диспансер.

— У Вербській протитуберкульозній лікарні на 50 ліжок передбачено 1,25 ставки лікаря-фтизіатра. На утримання закладу щороку потрібно близько 4,6 мільйона гривень, і лише 150 тисяч із цих бюджетних гривень витрачається безпосередньо на хворих, — наводить аргументи Ростислав Рожанський. — То чи не краще вивільнені після оптимізації кошти спрямувати на поліпшення умов лікування хворих на туберкульоз в обласному диспансері, на облаштування боксових палат (таких, що відповідатимуть стандартам інфекційного контролю) у відділенні для хворих мультирезистентним туберкульозом? До того ж обласний диспансер має одну з найкращих в Україні лабораторій, яка дає змогу швидко діагностувати цю недугу.

Ці та інші аргументи переконали депутатів прийняти рішення про ліквідацію трьох згаданих лікарень. Але постійна комісія Рівненської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства рекомендувала працевлаштувати в інші заклади медперсонал.

Депутати Рівненської обласної ради підтримали звернення Запорізької обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо прийняття закону України стосовно вирішення питань адміністративно-територіального устрою.

— Асоціація обласних і районних рад схвалила і подала до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України свій проект адміністративно-територіальної реформи та пропозиції до сімнадцяти законів, в які потрібно внести зміни, доповнення і зробити єдиний закон про адміністративно-територіальний устрій в Україні, — коментує голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий. — Але ніхто не повертається до розгляду цього важливого для місцевого само-

врядування питання. Тому ми підтримали звернення своїх запорізьких колег до парламенту і Кабміну з тим, щоб вони розглянули подані проекти і забезпечили розвиток територіальних громад через закон про адміністративно-територіальний устрій, через закон про місцеве само-врядування тощо. Тобто через ті закони, які зможуть зробити територіальні громади самодостатніми.

 

Рівне.