На 4 грудня тернопільські профспілки призначили масштабні акції протесту під стінами будинку облради та облдержадміністрації. Саме цього дня депутати облради зберуться на продовження засідання 51-ї сесії. Перед тим представники профспілкових організацій дали прес-конференцію.

— Зважаючи на те, що в країні фактично йде війна, складна політична, економічна, соціальна ситуація, профспілки утримувались від критики дій влади, — каже голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний. — Однак соціальне напруження в трудових колективах області зростає, тому не можемо стояти осторонь. Збільшуються борги із зарплати, зменшується рівень зайнятості: вперше він опустився нижче позначки 200 тисяч офіційно працюючих. Натомість зростає безробіття. У нас найнижчий рівень середньомісячної зарплати, який становить лише 72,6 відсотка середнього в державі. Показник рівня бідності — 41,3 відсотка проти загального в Україні 24,5. І це на тлі обвального знецінення гривні, зростання цін, підвищення комунальних тарифів... Замість проведення справжніх реформ, спрямованих на викорінення корупції, зменшення обсягів «тіньової» економіки, уряд стає на шлях затягування пасків для простих людей. Ось, наприклад, плановано зменшити розмір єдиного соціального внеску з 37 до 18 відсотків. Фінансове навантаження на роботодавців зменшиться, але його перенесуть на простих трудівників, як перенесли воєнний збір. Будь-які спроби налагодити діалог як зі столичною, так і з місцевою владою закінчуються невдачами. Місцева «Свобода», коли була в опозиції, підтримувала вимоги профспілок, а коли прийшла в області до влади, то нас вважає мало не п’ятою колоною.

З початком осені в області відбулися протестні акції педагогів під гаслом «Мовчи, вчителю, ти непрестижний». Причина — скасування 20-відсоткової надбавки за престижність праці освітянам Бережанського, Зборівського, Козівського, Лановецького, Підволочиського та Тернопільського районів. В одних районах вчителі її отримують, в інших — ні. В одних районах надлишок коштів, в інших їх не вистачає. Влада радить педагогам для оплати надбавки брати позики... в місцевих бюджетів. Хіба не її завдання ці питання врегулювати?

— Мало того, що скасували надбавку за престижність, — розповідає заступник голови обласної організації профспілок працівників освіти Людмила Мокей, — то тепер почалися проблеми з виплатою зарплати. За жовтень заборгували вчителям Тернопільського району, без авансу за листопад залишилися в Козівському та Підволочиському районах. Хоча середня зарплата тернопільських педагогів — це 86 відсотків середньої зарплати наших колег загалом в Україні. Ми не виключаємо, що якщо й надалі наші інтереси ігноруватимуть, після зимових канікул тернопільські педагоги можуть вдатися до страйку.

Загалом в області до кінця року на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери не вистачає понад 50 мільйонів гривень. Заради справедливості слід сказати, що таке напруження наприкінці року виникає не перший рік, тому профспілкові лідери просять врахувати їхню пропозицію при формуванні держбюджету наступного року і розподіляти видатки на всі 12 місяців, а не залишати на «авось» останні з них.

Сутужно не лише бюджетникам. До пікетування і навіть перекриття центральної вулиці Тернополя протягом року вдавалися працівники облавтодору, кілька філій навіть вступили у трудовий спір з Кабінетом Міністрів. Наразі їм виплачують зарплату за липень-серпень і половину вересня.

— У нас не профінансовано виконаних робіт на 20 мільйонів гривень, — каже голова обласної профспілки шляховиків Володимир Липницький. — Настала зима, ситуація на дорогах ускладнилася. Як працювати людям на голодний шлунок? Уряд став на шлях оптимізації в дорожній галузі. Дорожні організації уже ліквідовано в Козівському, Монастириському, Підгаєцькому районах, на черзі ще чотири. Таке враження, що державну дорожню галузь просто «зливають», щоб замінити її приватними структурами. Як же наповнювати державний бюджет, коли доходи потечуть у кишені приватників?

Складна ситуація склалася в комунальному підприємстві «Тернопільміськтеплокомуненерго». Виконавча служба заблокувала рахунки підприємства через накладені пеню і штрафи, що наросли з 2011 року через невідшкодування державою різниці між тарифами на газ. Сума порівняно невелика, і вина підприємства в цьому мінімальна, але буква закону дотримана, суд прийняв рішення — і бувайте здорові. Хоч куди зверталися щодо абсурдності ситуації, всі радять «діяти у правовому полі». Тепловики подали апеляцію, але поки судитимуться, робота підприємства фактично паралізована. Вже почалися затримки з виплатою зарплати, накопичуються борги за електроенергію, витратні матеріали. Під загрозою опалювальний сезон.

З нагоди Міжнародного дня прав людини тернопільські профспілки запланували провести низку масових заходів. До цього їх підштовхують трудові колективи. Наразі вони налаштовані на діалог з владою і прагнуть, щоб їх почули Але готові вдатися і до рішучіших дій, якщо інтересами людей знехтують.

Тернопільська область.

Лідери профспілкових організацій області налаштовані рішуче.