На території Івано-Франківської області створено 69 прийомних сімей, в які влаштовано 97 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, діє 3 будинки сімейного типу, в яких виховується 24 дитини. Цього року створено ще 9 прийомних сімей, куди влаштовано 16 дітей.
Загалом станом на останній місяць осені на обліку служб у справах дітей області перебувало 1612 сиріт, більшість з яких мають офіційних опікунів. Наразі лише 231 дитина виховується в державних закладах, тобто школах-інтернатах, спеціалізованих школах та дитбудинках. Теоретично всі вони підлягають усиновленню та можуть бути влаштовані в сім’ї, проте через певні обставини громадяни не поспішають брати їх до себе. Частина з них мають важкі невиліковні недуги, в тому числі й психічні розлади, інші належать до категорії підлітків від 10 до 18 років, решта мають рідних братів та сестер, на роз’єднання яких органи опіки та піклування надають дозвіл у виняткових випадках.
Такі дані були озвучені на нещодавній колегії Івано-Франківської облдержадміністрації, на якій обговорювались завдання органів виконавчої влади області, визначені Президентом України В. Януковичем на Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дитини.
Заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький наголосив на важливості прийняття регіонального плану профілактики соціального сирітства. За його словами, найбільша увага повинна приділятися влаштуванню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї. Наразі на Івано-Франківщині влаштовано в сім’ї 85% від загальної кількості сиріт. Потребує також розв’язання питання забезпечення житлом дітей, позбавлених батьківського піклування. Вперше за десять років в області придбано житло для десяти дітей-сиріт. Для тимчасового проживання дітей-сиріт в області з 2006 року в місті Калуші функціонує соціальний гуртожиток. За цей час у закладі знайшли тимчасовий притулок 73 особи; нині там мешкає 21 молода людина.
Роботі із захисту прав дитини, як зазначалося на колегії, покликані сприяти соціальні працівники. В області цього року введено додатково 258 посад таких фахівців. У 2013-му заплановано ще 170.
— Міжнародні організації вже не перший рік висловлюють на адресу України застереження щодо занадто поширеної інтернатної форми виховання, — зазначив Роман Іваницький. На його думку, до проведення її реформування потрібно підходити виважено, враховуючи, які діти перебувають в тому чи іншому закладі. Адже йдеться про тих, хто має розумові вади, хворіє на туберкульоз, потребує психологічної корекції. Щоб такі діти могли в майбутньому стати повноцінними громадянами держави, необхідна копітка робота багатьох фахівців, які на сьогодні й працюють в інтернатних закладах.
Під час обговорення питання прозвучали пропозиції: реорганізовувати в навчально-виховні комплекси спеціалізовані школи для соціально незахищених дітей, проте не припиняти роботу тих спеціалізованих інтернатних установ, де перебувають діти із розумовими вадами.
В області, як прозвучало, проживає 5,6 тис. дітей-інвалідів. Понад 800 з них потребують хоспісної допомоги. Зокрема, перше дитяче хоспісне відділення відкриють у Надвірній.