Чому десятиліттями процвітає нелегальний обмін валюти 
Ополчилася навіть міськрада
На Херсонщині до розгорнутого по всій Україні «наступу» на нелегальних валютних міняйл, характерному для часів фінансової нестабільності, підключилися навіть органи місцевого самоврядування. Безпрецедентний факт: добровільним інформатором міліції стало керівництво Скадовської міської ради, котре відправило Державній службі з боротьби з економічною злочинністю лист із цінними відомостями про валютників, які влаштувалися в супермаркеті на вулиці Гагаріна. Завдяки цьому листу оперативники ДСБЕЗ області під час рейду справді перехопили на цьому місці 54-річну городянку з товстою пачкою готівки, що обмінювала гривні на долари. Рейд, до речі, засвідчив: незважаючи на всі зусилля влади, це явище залишається в регіоні повсюдним.
Лише за чотири дні перевірок на ринках міліція виявила понад десяток приватних міняйл і в обласному центрі, і в невеликих містах Гола Пристань, Генічеськ, Нова Каховка, Каховка й навіть у пришляхових селищах Лазурне і Чорнобаївка. До того ж не можна відкидати того, що «викриті» сьогодні міняйли завтра не опиняться на звичних місцях і спокійно продовжать становити конкуренцію легальним банківським пунктам обміну валюти. Адже сприятливі умови для роботи «приватникам» створює сама держава.
Учора — розстріл, сьогодні — попередження
Хоча високопоставлені чиновники не втомлюються розказувати про значний збиток, що його завдають вони фінансовій системі, покарання за нього вже давно стало, швидше, символічним, аніж реальним. Міркуйте самі: незаконний обмін валюти в Україні навіть не є злочином, який карається, а нарівні із проституцією перейшов у розряд адміністративних правопорушень. 
За статтею 162 КУпАП, покарання за нього може спричинити або штраф у розмірі від 30 до 44 неоподатковуваних мінімумів доходів з конфіскацією валюти, або... попередження без будь-якої конфіскації. Якщо таке правопорушення стається вперше, суд для винуватця обмежується саме попередженням. Через рік правопорушення погашається. І коли на міняйла складають протокол удруге, він знову вважається таким, що раніше не притягався до відповідальності. Якщо протягом року міняйла не спіймають, то від суду він знову отримує попередження, і так нескінченно.
Йдучи під конвоєм до міліції для складання чергового протоколу, ринкові валютники тільки посміюються. Стосовно юридичного аспекту вони досить «підковані» й чудово поінформовані, що нічого страшнішого за скромний штраф їм не загрожує. А загрозу втрати «обмінного фонду» тіньові бізнесмени навчилися зводити до мінімуму. Діло ж нехитре: безпосередньо «на робочому місці» міняйли тримають при собі лише сотню-другу доларів і пару тисяч гривень для купівлі-продажу дрібних сум. Основні їхні капітали зберігаються в якомусь кіоску або магазинчику по сусідству. З появою великого клієнта міняйло йде до знайомого кіоску, дістає із заповітної сумки необхідну суму готівки й розплачується з ним. А в разі появи міліції заздалегідь «підгодований» продавець кіоску визнає гроші своїми або ховає їх, щоб «обмінний фонд» не потрапив під конфіскацію. Тому під час операцій ДСБЕЗ вилучається здебільшого від двадцяти до ста доларів або півтори-дві тисячі російських рублів — зовсім не ті гроші, втрата яких для валютника відчутна.
Не дивно, що в тому-таки Херсоні кожен дорослий городянин знає, де на підступах до Центрального ринку щодня «кучкується» ціла компанія валютників. Їх багато хто знає в обличчя, а самі міняйли тільки що інтерв’ю журналістам не дають. І місце їхнього збору, між іншим, розташоване лише за два квартали від будівлі облдержадміністрації й за чотири — від офісу обласного управління МВС. А чого боятися?
Джерело доходу — дефіцит і паніка
«У радянські роки за незаконний обмін валюти навіть розстрілювали, і все одно позбутися цього явища цілком не вдавалося. А нині, коли за нього передбачено лише м’які фінансові санкції або попередження, «репресивні» заходи й поготів неефективні. Адже якщо за роботу нелегального пункту обміну валюти штраф стягується в п’ятикратному розмірі від виявленої в його касі суми, то для приватної особи він становить лише кілька сотень гривень, — розставив крапки над «і» начальник управління ДСБЕЗ УМВС Херсонщини Денис Лактіонов. — Деякі мої товариші по службі вважають, що настав час збільшити розміри штрафів для приборкання валютників. Однак, на мій погляд, це явище повністю зникне лише після оздоровлення національної фінансової системи й усієї економіки держави. Якщо курс гривні стане стабільним і прогнозованим, у громадян просто не буде потреби гарячково скуповувати валюту й створювати її дефіцит. Адже для міняйл «золотий час» — це саме періоди дефіциту й різких стрибків курсу».
Коли курс долара в «обмінниках» комбанків під кінець жовтня стрибнув до 8,2 гривні за долар, у перші дні після цієї події долари з пунктів у більшості філій фінзакладів Херсона чомусь зовсім зникли. Покупці кинулися до ринкових міняйл, в яких баксів вистачало, але продавали їх уже по 8,24—8,28 гривні за долар. За кілька днів паніки й ажіотажного попиту нелегальні торговці валютою нажилися так, як за місяць роботи у спокійніші часи. І так буває завжди.
Що не валютник, то секретний агент
Щоправда, є ще один секрет багаторічної «непотоплюваності» валютних міняйл, про який правоохоронці в бесідах із журналістами воліють скромно промовчати. «Робочі місця» на ринках за ними зберігаються не в останню чергу завдяки тому, що ВСІ ці «жучки» перебувають на зв’язку в оперативників карного розшуку або підрозділів із боротьбі з незаконним обігом наркотиків — просто кажучи, є секретними інформаторами якщо не міліції, то СБУ. І розрахунок, загалом, правильний: до рук ринкових міняйл нерідко потрапляють  фальшиві гроші, їм намагаються збути золоті прикраси та інші коштовності із грабежів, обміняти на валюту великі суми гривень, що часто також мають відверто кримінальне походження. Інформація про такі пропозиції й опис продавців сумнівного золота нерідко стає єдиною «зачіпкою» для розкриття тяжких злочинів, тож відмовлятися від таких агентур вартовим порядку немає жодного сенсу.
Але медаль зазвичай має й інший бік. Оперативники піклуються про своїх агентів і як «люб’язність у відповідь» можуть попереджати їх про рейди, які колеги із ДСБЕЗ проводять на ринках для виявлення валютників. От вони й відловлюють тільки новачків або переважно випадкових людей, а «стара гвардія» міняйл, що благоденствує в Україні мало не з перших років її незалежності, «пересиджує» вдома черговий рейд і знову повертається «до верстата».
 
Херсонська область.
Фото автора.
Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.
Начальник управління ДСБЕЗ Херсонщини Денис Лактіонов.