Шість місяців минуло відтоді, як в Кіровограді, на площі Богдана Хмельницького, відкрили найбільшу в області соціальну крамницю. 

 Тоді в урочистому відкритті взяли участь мешканці обласного центру, провідні товаровиробники Кіровоградщини, депутати місцевих рад, міський голова Олександр Саінсус, заступник голови облради Іван Владов, голова облдержадміністрації Сергій Ларін. Посадовці пообіцяли, що головною візиткою соціального магазину буде лояльна цінова політика та широкий асортимент якісних товарів місцевого виробництва. Варто погодитися, що забезпечення населення регіону недорогими товарами, які б відповідали державним стандартам якості, місцевих виробників, —прерогатива в роботі владної команди області. Розвиток мережі соціальних торгових закладів із залученням місцевих товаровиробників — складова обласної програми «Купуй кіровоградське!». 

Думка представників влади: що більше продукції вироблятимуть місцеві підприємства, то більше буде робочих місць і суттєвішими будуть відрахування до бюджету. А стабільний бюджет — запорука системної реалізації соціальної політики...

За словами директора ВАТ «Вересень плюс» Віталія Денисенка, який координує логістику торговельного закладу, чимало провідних кіровоградських виробників не просто долучилися до реалізації ініціативи керівництва області, а й запропонували до продажу товари практично за собівартістю.

Окремі компанії спеціально для соціального магазину навіть виготовили продукцію. Серед них — групи компаній «Креатив», «Украгроком», «Ятрань», «Формула смаку» та багато інших підприємств області. Дизайн приміщення та загальну атмосферу крамниці створили фахівці рекламного агентства «Антураж-А». ВАТ «Вересень плюс» забезпечило достойний сервіс та рівень обслуговування у закладі.

Його створено не лише для соціально не захищених категорій громадян, а й для всіх мешканців та гостей обласного центру. Ціни на більшість груп найпопулярніших товарів нижчі від ринкових, але товар відпускатиметься обмеженими партіями.

— У такий спосіб ми уникаємо спекуляцій, адже пенсіонер, який купує тут сьогодні 10 кг цукру по 5 гривень або 2 пляшки олії по 10 спекулювати такою кількістю товару не буде, — зазначає керуюча закладом Алла Кравець. — Придбане піде на потреби сім’ї, та ще й дозволить дещо зекономити сімейний бюджет. Адже на ринку ці товари дорожчі на 1—2 грн. за одиницю, а то й більше.

Торговельна надбавка на місцеву, кіровоградську, продукцію, якої у соціальному магазині майже половина, не перевищує 10%, а на соціально важливу групу товарів відсутня взагалі.

У магазині представлено широкий асортимент бакалії, макаронних та круп’яних виробів, молочної, м’ясної, хлібобулочної, кондитерської та інших видів продукції.

Поряд із входом в торговельний заклад — віконце молокомата, де можна придбати незбиране молоко високої якості, в межах п’яти гривен за літр.

Тим часом думки пересічних жителів області з приводу створення соціальних магазинів розділилися. Прикладом цього є коментарі в Інтернеті:

...Знайшли чим хвалитися — не вистачає розуму дієві механізми знайти, щоб торговельні надбавки були скрізь нижче, щоб ринок наситити товарами першої необхідності за нормальною ціною — розвивати тваринництво, налагодити вирощування буряка, так придумали в одному окремо взятому магазині трохи знизити на дуже небагато товарів. Та ще й радянську погану традицію черги створювати відродили.

...У соціальний магазин заходжу кожен день. Там всі продукти дешевші, ніж в «АТБ», тому і черги постійно! Економлю. Комусь це дрібниця, а от пенсіонерам і дрібниця не дрібниця!

...Для пенсіонерів, малозабезпечених — цей магазин дуже хороший..

...Краще б підвищили рівень життя людей, щоб вони могли піти і купити, де завгодно.

...А мені соромно за ВСІ 22 роки незалежності України. Довели народ, що радіє економії в 4 грн.

...А я не хочу соціальних магазинів у країні. Хочу гідну старість і пенсію, щоб у соціальних магазинах у чергах не стояти. Всім сьогоднішнім «благодійникам» від влади бажаю такої ж старості, як у мільйонів наших пенсіонерів з 900 грн. пенсії...

...Приємно здивована, сьогодні знижено ціни на цукор та гречку. Незаможних це радує.

...Перебуваю у декретній. Соціальний магазин дуже виручає нашу бабусю, та й мене.

...Якщо він такий затребуваний, то чого ж тулитися в малому приміщенні, що люди реально мліють в очікуванні черги для відвідування!..

Тим часом питанням розширення торговельних площ соціального магазину почав перейматися голова облради Микола Ковальчук. Адже щоденно по вул. Преображенській, 2 збирається чималенька черга. У ході нещодавньої наради голова облради разом із керівниками профільних структурних підрозділів облдержадміністрації оглянув територію навколо соціального магазину. Вирішили: має бути встановлено навіс над східцями, що ведуть до магазину. На часі й облаштування і другої його черги. Одним із варіантів вирішення проблеми є приєднання до магазину вільного, але напівзруйнованого на даний час приміщення, розташованого в тій же будівлі Будинку побуту. Його площа в 160 кв. м має цілком задовольнити потреби соціального закладу, проте на проведення ремонтно-відновлювальних робіт необхідно від 400 до 600 тис. грн. Після ремонту там розміститься загальне приміщення закладу, а нині діюче стане додатковим.

Попри всі «за» і «проти», соціальний магазин, створений у Кіровограді, послужив добрим прикладом для створення подібних крамниць і відділів у кожній територіальній громаді. Багато їх уже діє в райцентрах, селищах і селах, хоч трохи полегшуючи життя наших незаможних співгромадян

Фото автора.

Факт

 

У рамках реалізації програми «Купуй кіровоградське!» в області вже працює понад 10 соціальних магазинів і 70 соціальних відділів. 

Ціни впритул

 Пакет пастеризованого молока у крамниці можна придбати за 5,99 грн. за літр (в інших торговельних мережах — 7,3—7,8 грн.), цукор — за 5,09 грн. за 1 кг (на ринку — від 5,69 до 6,36 грн.), крупу гречану — 7,99 грн. за 1 кг (8,26—9,49 грн.), хліб «Домашній» — за 2,5 грн. (3,3—3,8 грн.), олію рафіновану — за 10 грн. (11,43—13,60 грн.), м’ясний фарш — за 16,9 грн. за 1 кг (19,2 грн.); макаронні вироби вагові — 4,59 грн. за кг.

 

Черга біля соціального магазину в Кіровограді — і позитив, і негатив.

 

Лагідну вдачу, терпимість і повагу до людей, в тому числі й  у зв’язку зі своїми посадовими обов’язками, має касир Олена Шелест.