Голова Верховної Ради України Володимир Рибак учора провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сіюнем.
Під час зустрічі сторони обговорили питання подальшої співпраці між Україною та КНР, зокрема, її парламентську складову.
Посол Китайської Народної Республіки привітав В. Рибака з обранням на відповідальну посаду Голови Верховної Ради України та запевнив його у готовності влади КНР до подальшого розвитку і поглиблення україно-китайських взаємин.
Чжан Сіюнь констатував, що протягом останніх років україно-китайська співпраця вийшла на високий рівень як в економічній, так і в гуманітарній сферах. Пан Посол нагадав, що значний обсяг китайських інвестицій було спрямовано в енергетичну та транспортну галузі, сільське господарство, інфраструктуру та високі технології. За його словами, «двосторонні візити керівників парламентів, груп дружби парламентаріїв нададуть позитивної енергії усім сферам життєдіяльності обох країн».
Посол КНР також наголосив на необхідності якнайшвидшої реалізації низки економічних проектів відповідно до програм розвитку взаємин між Україною і Китаєм, зазначивши, що значну роль у цьому мають відігравати національні парламенти.
Голова Верховної Ради України, своєю чергою, наголосив, що сьогоднішня зустріч відкриє нову сторінку в міжпарламентському співробітництві між Україною і Китайською Народною Республікою. Він розповів пану Послу про роботу новообраного парламенту, зазначивши, що «виборці чекають важливих рішень від Верховної Ради».
Керівник парламенту привітав Чжан Сіюня з успішним завершенням роботи вісімнадцятого З’їзду Комуністичної партії Китаю, який відбувся 8—14 листопада 2012 року в Пекіні. В. Рибак нагадав, що протягом останніх 2,5 року україно-китайські відносини інтенсивно розвивалися на всіх рівнях. У цьому контексті він запевнив, що з числа новообраних депутатів буде створена «серйозна група дружби» з Китайською Народною Республікою, робота якої буде спрямована на активізацію співробітництва для практичної реалізації домовленостей, досягнутих на найвищому рівні і спрямованих на подальший розвиток україно-китайського стратегічного партнерства.
В. Рибак відзначив активізацію двосторонніх відносин в усіх сферах і заявив, що в Україні створені усі передумови для подальшого розвитку і наповнення практичним змістом перспективних напрямів україно-китайського стратегічного партнерства, що є одним із пріоритетів зовнішньої політики України. Він зазначив, що український парламент готовий до подальшої співпраці із Всекитайськими Зборами народних представників (ВСНП), у тому числі з метою обміну досвідом у сфері законодавчої ініціативи та законотворчості.
Голова Верховної Ради України передав запрошення Голові Постійного Комітету ВСНП У Банго відвідати нашу країну з офіційним візитом і підкреслив, що цей візит сприятиме поглибленню україно-китайського співробітництва.
Прес-служба Верховної Ради України.
Дослівно
Володимир Рибак: «Наступного тижня всі організаційні питання у частині створення парламентських комітетів будуть вирішені, і Верховна Рада увійде у нормальний ритм роботи».
Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Рибака з Надзвичайним і Повноважним Послом КНР в Україні Чжан Сіюнем.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.