У прогнозах щодо економічної ситуації в нашій державі в 2013 році в експертів вдосталь і оптимізму, і песимізму. На «легкий хліб» не сподівається ніхто, але і катастрофічних наслідків не очікується.

Директор інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць не сповнений оптимізму щодо економічної ситуації наступного року. Адже цьогорічні темпи зростання у світовій економіці сповільнилися і наблизилися до нуля. Тож і в Україні ситуація буде складна, зовнішні виклики і ризики для нашої держави будуть досить великі, переконаний науковець. Серед інструментів для боротьби із кризою економіст вбачає скорочення видатків бюджету, зниження податків, що сприятиме розвитку бізнесу і залученню інвестицій, курсову політику, яка захищатиме розвиток вітчизняного виробництва. Основні завдання для влади — зберегти макроекономічну стабільність, зменшити зовнішню залежність, розширити внутрішнє споживання і заміщення експорту.
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко серед визначальних тенденцій вітчизняної економіки вважає її велику ступінь залежності від експорту. І це свідчить про нашу дуже велику залежність від зовнішніх ринків, диктує «стратегію виживання» на 2013 рік. За оцінкою експерта, зростання доходів населення не знайшло відгуку в розвиткові вітчизняного виробництва. Не додає оптимізму й інвестиційний клімат. Надходження прямих інвестицій у поточному році становитиме близько п’яти мільярдів доларів, що на кризовій межі. Водночас аналітик переконаний, що Україна має величезний потенціал у залученні інвестицій, якщо стабілізується інвестиційний клімат у країні та зменшиться фіскальне навантаження на бізнес.
Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вкрай стривожений рівнем падіння інвестицій у структурі ВВП. «Це залатування дірок на дорозі, а не будівництво нових доріг», — вважає експерт. На його думку, наміри влади підвищити мита нібито для захисту внутрішніх ринків у дійсності призведуть до погіршення інвестиційної привабливості України. А підтримка фінансового курсу гривні означає, що влада фактично використовує взаємовиключні інструменти та реалізує суперечливу політику, намагаючись зберегти курс та водночас обмежити імпорт. Щодо вступу нашої держави до будь-яких союзів, у тому числі Митного та ЄС, позиція аналітика така: союзи слабких держав означатимуть консервацію.
Керуючий партнер компанії «Капітал Таймс» Ерік Найман має оптимістичніші прогнози. На його думку, досягти закладених до держбюджету-2013 макроекономічних показників цілком реально. Оптимізм вселяє поліпшення прогнозів світової економіки, зокрема, за рахунок Китаю. Зменшення участі Китаю на ринку металів, вважає експерт, стане позитивним для українського експорту, в якому продукція металургійного виробництва посідає понад 25 відсотків. Ще одним плюсом для України може стати очікуваний дуже хороший урожай влітку наступного року. Адже рекордна кількість опадів позитивно впливає на сільськогосподарські культури. «Але 2013 рік — це певною мірою «мінне поле», — прогнозує Е. Найман. — Найбільші ризики для України — внутрішні, повернення зовнішніх боргів на суму понад дев’ять мільярдів доларів, із яких шість мільярдів ми винні МВФ.
Загальний прогноз експертів на 2013 рік — сповільнення темпів економічного зростання в Україні, що збігатиметься з ситуацією на світових ринках. Однак уряд М. Азарова має всі шанси пережити рік із мінімальними втратами.