Народні депутати мають перегорнути сторінку передвиборчих дискусій і почати виконувати обіцянки виборцям. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак в програмі «Про головне» в ефірі Першого національного канала.

«Виборці обрали до парламенту п’ять політичних сил і мені, як Голові, треба організувати роботу цієї Верховної Ради, парламентських комітетів, щоб депутати перегорнули сторінку передвиборчих дискусій. Треба вже обіцянки, які ми давали виборцям, виконувати», — зауважив він.

З огляду на це, за словами глави парламенту, дуже важливим є питання формування комітетів Верховної Ради. Остаточне рішення щодо їх кількості, повідомив В. Рибак, сесія має ухвалити з вівторка. «Наступного тижня треба затвердити комітети, їхнє керівництво і починати працювати. Бо законопроекти надходять, обов’язки перед виборцями є, а немає майданчика, який їх розглядає», — додав політик.

Голова Верховної Ради зауважив також, що йдеться про 30 комітетів. «Це узгоджене рішення всіх фракцій і керівництва парламенту. Очікую лише, що фракції подадуть списки своїх представників до комітетів. Хочеться вірити, що наступного тижня ми ухвалимо це питання», — зауважив він.

Стосовно перебіжчиків, то, на думку глави парламенту, це питання формування списків кандидатів. «Треба проводити дослідження. Ми цілий рік вивчали кандидатури, питали в регіонах, кого б люди хотіли бачити у парламенті, обласній раді, хто найбільш авторитетний, кому більше довіряють». Саме тому, переконаний В. Рибак, у Партії регіонів ніхто нікуди не біжить. Якщо ж говорити про нинішню ситуацію, то її має вирішити сама фракція, адже батька й сина Табалових, як і решту депутатів, обрали виборці. «Ми туди не втручатимемося, — зауважив він. — Якщо буде така потреба, то дамо доручення профільному комітету, щоб внесли свої пропозиції».

Крім того, відповідаючи на запитання щодо розподілу комітетів між більшістю та опозицією, В. Рибак зауважив: «Ми домовилися, що опозиція повинна мати функції, які дозволять їй контролювати владу. З огляду на це, опозиції відійдуть комітети свободи слова, правоохоронної діяльності, науки, права людини, культури».

Стосовно системи «Рада-3», яка передбачає голосування сенсорною кнопкою (особисто), Голова Верховної Рада зазначив, що існують різні думки, і питання ще вивчатимуть і фахівці, і парламентарії. А узгоджене рішення розглянуть у сесійній залі.

«Я проситиму і робитиму все, щоб кожен обранець голосував за себе, — зазначив Володимир Рибак. — Хоча в парламентах багатьох країн є різні способи для голосування, зокрема і в ПАРЄ».

А свою позицію стосовно того чи іншого питання, переконаний глава парламенту, народні обранці мають висловити «європейським» шляхом: натиснувши за кнопки «за», «проти», «утримався», а не «жорсткими непарламентськими методами» — ходінням по головах чи по президії.

Крім того, Володимир Рибак переконаний: центр розгляду всіх питань має бути перенесений у комітети, де законопроекти фахово опрацюють і підготують до розгляду в сесійній залі. «Комітети формуються на професійній основі і там мають дискутувати», — додав він.

«Коли депутати чутимуть один одного, більшість — меншість, а меншість — більшість, то ухвалюватимуться консолідовані рішення», — зазначив Володимир Рибак.

Нині, на переконання Голови Верховної Ради, парламенту вистачає повноважень: є всі необхідні закони і Регламент. Водночас, за його словами, треба затвердити план законодавчої роботи, а уряд має розписати, як виконуватиме програму Президента і втілюватиме реформи, які започаткував глава держави. Звісно, наголосив Володимир Рибак, життя внесе свої корективи, але має бути громадська думка і основний орієнтир для країни. А головним майданчиком для дискусій буде Верховна Рада.