Час припинити будь-які спроби звинувачувати в усіх проблемах нашої країни зовнішнього «ворога», скрізь шукати «руку Москви» чи Світової організації торгівлі. Треба зрозуміти, що наше домашнє завдання з формування умов розвитку конкурентоспроможної економіки ніхто, крім нас самих, не виконає. На цьому наголосив народний депутат від фракції Партії регіонів, радник Президента України Анатолій Кінах.

 

«До СОТ входять 158 держав світу, які виробляють 92% всієї світової продукції. До цієї провідної торговельної організації цього року приєдналася Росія, незабаром вступить Казахстан, заявку подала Білорусь. Тобто працювати з СОТ прагнуть усі країни з розвиненою економікою, з високим експортним потенціалом, яким володіє й Україна», — цитує слова політика його прес-служба. 

За словами А. Кінаха, членство в цій організації, яке, безумовно, надає переваги, підсилює присутність українських товарів і послуг на зовнішніх ринках, але автоматично не призводить до високих результатів. «СОТ — це також жорстка конкуренція, де кожна держава формує свою стратегію за принципом: максимально експортувати за межі країни, при цьому захищати внутрішній ринок. Україні потрібно навчитися працювати за цими світовими правилами, вміти сучасними методами захищати свої національні економічні інтереси, тоді ефект від членства в СОТ буде набагато більшим», — зауважив народний депутат.

Власне, на підсилення позицій нашої країни й спрямована заявка на перегляд умов членства в СОТ. «Кожна держава після трирічного періоду членства в СОТ має право на цю ініціативу, і Україна має право нею скористатися. Бо як, наприклад, може український селянин конкурувати з європейським фермером, якщо в ЄС ставка кредитів щонайбільше 3—5% річних, в Україні — понад 20%? Це нерівноправні умови конкуренції. Тому наша заявка обґрунтована, вона свідчить про вагомий крок України у питанні захисту інтересів вітчизняних товаровиробників», — наголосив політик.

На його думку, попереду дуже серйозна дискусія, участь в якій обов’язково повинні брати промисловці, підприємці і роботодавці, ті люди, які, власне, й працюють за правилами СОТ. Для того щоб бути присутніми на європейських, світових ринках, необхідно не тільки змінювати захисні, бар’єрні й кількісні обмеження, слід дуже цілеспрямовано формувати умови конкурентоспроможності власної економіки, вважає Анатолій Кінах.

А ситуація на внутрішньому ринку України, на думку політика, дуже складна. «Нині частка національного продукту тут становить лише 56%, все решта — імпорт. В результаті різко збільшилося негативне сальдо зовнішньоторговельної діяльності нашої країни, яке цього року вже добігло 15 млрд. дол. Тому попереду непроста робота, бо кожна держава захищатиме свої підприємства та свої робочі місця. Але ми маємо виявити політичну волю, консолідованість та на основі економічного патріотизму обстояти національні економічні інтереси», — резюмував парламентарій.

Цитата 

Анатолій Кінах: «Треба розуміти, що членство в СОТ є стимулом для модернізації вітчизняної економіки, розбудови діяльності за принципом тривалої стратегії розвитку. Не можна втрачати національне виробництво, збільшувати споживання імпортної продукції, яку ми спроможні виготовляти самі».