Підвищити вартість проїзду в електротранспорті до 1,5 гривні, а в муніципальних автобусах — до 1,75 гривні — з таким клопотанням звернулося до Вінницької міськради комунальне підприємство «Трамвайно-тролейбусне управління». Нові тарифи планували запровадити з 1 лютого 2013 року. Втім, пропозицію відхилили на засіданні міськвиконкому 20 грудня. Але ненадовго.

— Незважаючи на те, що є всі необхідні підстави для збільшення вартості проїзду, — наголосив міський голова Вінниці Володимир Гройсман, — я пропоную повернутися до розгляду питання після завершення першого кварталу. Рішення приймемо залежно від того, як наповнюватиметься міський бюджет, що зміниться у державному. Ситуація буде прогнозованіша, тоді і визначимося з тарифами.

За словами керівника підприємства «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління» Володимира Бугайчука, уникнути підвищення не вдасться, бо економічно обґрунтована вартість проїзду в місті становить 1,9 гривні. Погодження на перегляд тарифів від низки міністерств підприємство отримало ще у грудні 2011 року, але відтоді міська влада так і не дала на це згоди.

Найбільші втрати — від перевезення пільгових категорій пасажирів. Сорок відсотків тих, хто користується електротранспортом, мають право на безплатний проїзд. Проте за їх перевезення держава компенсувала цьогоріч менш як половину коштів.

Змінити ситуацію планують у рамках запровадження комплексної програми. Доручення на її розробку отримали фахівці Департаменту транспорту міськради. До підготовки документа залучать науковців та фахівців інших галузей, які мають відношення до транспорту. 

Поки що пасажири у Вінниці, як і раніше, сплачуватимуть за проїзд в електротранспорті 1,25 гривні за одну поїздку, а в муніципальних автобусах — 1,5 гривні.

Вінниця.