Рішення РНБО про припинення виплат на Донбасі порушує 12 статей Конституції, заявила під час брифінгу в парламенті народний депутат від Опозиційного блоку Наталія Королевська. 

Тож політична сила, яку вона представляє, готує звернення до Конституційного Суду, в якому йдеться про всі ці порушення. «Ми вважаємо, що рішення РНБО має бути терміново скасовано. Це страшний прецедент, який нині має місце в Україні», — наголосила парламентарій. За її словами, якщо все залишиться без змін, у влади будуть розв’язані руки для блокування виплат у будь-якому іншому регіоні, у разі виникнення проблеми в економіці. Причому для цього буде достатньо рішення РНБО та указу Президента.

«І Луганськ, і Донецьк — це Україна, — наголосила Наталя Королевська. — Єдність України має підтверджуватися не лише на словах та в гаслах, але й конкретними діями». Народний депутат також закликала лідерів політичних фракцій, представлених у парламенті, делегувати своїх членів для створення слідчої комісії для того, щоб розробити алгоритм виплат людям та мінімізувати «страшну соціальну катастрофу на Донбасі».

Опозиційний блок прийшов у парламент з головною метою — захистити права людей і їх соціальні гарантії, наголосила у своїй промові депутат. 

Ще одне завдання — контроль усіх гілок влади.

Водночас представники опозиції стверджують, що готові підтримувати ініціативи своїх колег, якщо ті будуть спрямовані на соціальний захист, дотримання стандартів демократії, об’єднання країни та зростання економіки. Зокрема, ще один представник Опозиційного блоку, народний депутат Нестор Шуфрич наголосив, що в новому бюджеті необхідно передбачити компенсацію для громадян у зв’язку зі зростанням цін і падінням гривні, а також переглянути пенсійний вік для жінок. Наразі Опозиційний блок вже зареєстрував у парламенті вісім законопроектів, які нібито стосуються соціального захисту громадян.

Нестор Шуфрич також висловив занепокоєння тим, що відбувається нині на Донбасі. «Ми маємо зробити все, щоб мешканці Луганської та Донецької областей почувалися громадянами України», — сказав він. Він також наголосив, що припинення фінансування цього регіону суперечить Конституції, яка гарантує соціальні виплати, визначає рівність громадян у своїх правах, право вільного вибору місця проживання та однаковий для всіх рівень життя. «Уже зібрано 45 підписів і днями ми зареєструємо звернення до Конституційного Суду», — сказав народний депутат.