Політична партія «Воля» виступає за впровадження інструменту відкликання народного депутата та визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду. Про це під час брифінгу повідомив член партії «Воля» позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко.

За його словами, представники цієї політичної сили ініціюватимуть відповідні зміни до Конституції та законодавства.

«Якщо виборець зможе відкликати народного депутата, це дасть можливість підвищити відповідальність парламентарія. Відповідні обіцянки давалися демократичними силами перед виборами 2012 року. Переконаний, що ця ініціатива буде підтримана нашими партнерами по демократичній коаліції», — зауважив Ю. Дерев’янко.

Стосовно питання юрисдикції Міжнародного кримінального суду, то, за його словами, це дуже важливе питання, адже до цього часу злочини проти людяності, вчинені вищим керівництвом України під час розгону Майдану та Революції Гідності, не розслідувані. «Відповідні зміни до Конституції є необхідною умовою для того, щоб Україна визнала та ратифікувала статут Міжнародного кримінального суду. Це означатиме, що жоден злочин, який був вчинений або буде вчинений вищими посадовими особами, не залишиться безкарним», — наголосив народний депутат.

Для кожного українця важливо, переконаний він, аби ті трагічні події, порушення і злочини, вчинені вищими посадовими особами, були обов’язково розслідувані. «Якщо наше законодавство та правоохоронна система нині не в змозі розслідувати такі злочини, то Міжнародний кримінальний суд, його незалежні прокурори, ці злочини зможуть розслідувати», — констатував Ю. Дерев’янко. 

Вл. інф.