будуємо мости співробітництва

відзначає свій ювілей

Про те, з якими здобутками та новими задумами прийшли до 40-річного ювілею національної Торгово-промислової палати регіональні ТПП, розповідають їх президенти.
Разом — через будь-який бар’єр
Віталій Жмуренко (Дніпропетровськ):
Нашу область по праву називають інвестиційними воротами Придніпров’я. Адже приблизно 17 відсотків прямих зарубіжних інвестицій у вітчизняну економіку (понад 8 мільярдів доларів), припадає на Дніпропетровщину. Інвестиційне агентство, що працює в регіоні, лише за перший рік своєї роботи сформувало портфель ділових пропозицій із 65 проектів вартістю 1,8 мільярда доларів.
Експозиції підприємств області увійшли до каталогів таких всесвітньовідомих комплексних виставок, як: Ганновер Мессе, Real Vіenna та інших. В обласному центрі систематично проводить свої виїзні засідання Міжнародний Трейд-клуб.
ТПП скріпила відповідними угодами співпрацю з партнерами із Хорватії, окремих провінцій Китаю, регіонів Канади, штату Іллінойс (США). Загальна кількість угод про співробітництво перевищує 80.
Активно працюють представництва палати в Кривому Розі, Дніпродзержинську, Павлограді, Нікополі, Верхньодніпровську, Новомосковську. Дружний колектив Дніпропетровської ТПП самовіддано трудиться над комплексним розвитком економіки регіону та виходом Придніпров’я на світові ринки. Отримане у власність службове приміщення в діловому серці Дніпропетровська після його реконструкції та оснащення стало презентабельним бізнесовим центром усього міста. Наше гасло «Разом — через будь-який бар’єр».
Інвестуєш у Донбас — інвестуєш у майбутнє
Геннадій Чижиков (Донецьк):
Торгово-промислова палата Донеччини репрезентує інтереси понад тисячі підприємств промисловості, аграрного сектору, торгівлі, наукових, освітніх закладів, страхового та банківського сегментів економіки. Тому ми позиціонуємо себе як сучасну бізнес-асоціацію, яка консолідує навколо себе промисловий, науково-технічний та фінансовий потенціал регіону.
Палата має свої відділення в Артемівську, Горлівці, Маріуполі, Краматорську, Макіївці, Харцизьку. Подією національного значення вважаємо проведення щорічного Міжнародного економічного форуму «Відкритий Донбас», в якому беруть участь понад 300 представників посольств, консульств, акредитованих в Україні, іноземних бізнесових кіл.
Широкий резонанс і високий авторитет має також регіональний конкурс «Інвестуєш у Донбас — інвестуєш у майбутнє», який проводиться серед представників великого та малого бізнесу.
Наша палата в рамках угод про співробітництво, підписаних із 69 зарубіжними торгово-промисловими інституціями, реалізує спільні проекти та програми. У Донецьку відкрито Європейський офіс, українсько-китайський центр. При ТПП працює Міжнародний інститут підприємництва, випускається єдиний в області каталог підприємців «Малий бізнес Донбасу».
Колиска Запорозької Січі запрошує
Володимир Шамілов (Запоріжжя):
Гордість нашого регіону — виставковий центр європейського зразка «Козак-Палац». Запорізька торгово-промислова палата відзначила в ньому новосілля 2009 року. Велична споруда загальною площею понад 9 тисяч квадратних метрів розрахована на одночасну демонстрацію експонатів майже 200 учасників виставкового заходу. Вона не має аналогів у південно-східному регіоні України.
Візитівкою нашої палати й усього запорізького краю є щорічний «Покровський ярмарок». Загального визнання набули серед ділових кіл країн СНД, Східної та Центральної Європи традиційні та спеціалізовані виставки «Машинобудування. Металургія», «Литво», «Агротехсервіс», «Ювелірний світ» та інші.
Трудовий колектив регіональної ТПП нагороджено Почесною грамотою Кабміну України за вагомий внесок у забезпечення розвитку зовнішньоекономічної діяльності Запорізької області.
Хлібом-сіллю вас зустрінемо
Василь Гуменюк (Івано-Франківськ):
Серед членів Прикарпатської торгово-промислової палати: Бурштинська теплова електростанція — експортер електроенергії в країни Центральної та Західної Європи, потужне підприємство з виробництва пального «Нафтохімік Прикарпаття», лідер у галузі будівельної індустрії — ПАТ «Івано-Франківськцемент», унікальна хутряна фабрика «Тисмениця» та багато інших підприємств, які формують позитивний імідж нашого чудового краю.
З метою ширшого ознайомлення з економічним, торговельним, культурним потенціалом Івано-Франківщини, наша палата відкрила свої представництва в Празі (Чехія), Кошице (Словаччина), Целле (Німеччина), Вроцлаві та Ополе (Польща), Москві. У березні минулого року з ініціативи ТПП відбувся українсько-чеський бізнес-форум, а у вересні — українсько-канадський, який проходив на базі відомого гірськолижного комплексу «Буковель». Учасниками останнього стали понад 400 представників різних країн. Усі вони висловили задоволення, що познайомилися з мальовничим краєм і гостинними людьми. На завершення бізнес-форуму відбулося підписання угоди про співпрацю між Канадсько-Українською палатою та Івано-Франківською ТПП.
Маємо честь представляти столицю
Микола Засульський (Київ):
Статус столичної висуває до Київської торгово-промислової палати особливі вимоги та підвищену відповідальність. Усвідомлюючи це, наш колектив докладає максимум зусиль і творчого завзяття, щоб зустріч іноземних партнерів зі столицею української держави завжди була доброзичливою, приємною, конструктивною.
Про високий міжнародний авторитет столичної палати свідчить проведений у травні 2012 року міжнародний форум партнерських організацій із 14 країн. В авторитетному представницькому заході взяли участь 40 торгово-промислових палат і представників посольств в Україні.
Команда однодумців постійно працює над реалізацією інвестиційних та інноваційних пропозицій столичних підприємств, організацією та участю в національних та міжнародних ярмарках. За останні вісім років проведено вісім виставок-ярмарків, за п’ять років багато членів торгово-промислової палати побували в складі ділових місій у Бельгії, Угорщині, Німеччині, Словенії, Італії, Туреччині, Китаї, Норвегії, Японії та в багатьох інших країнах. Протягом 2010—2011 років організовано ділові поїздки шести українських делегацій до Малайзії. Під час останнього візиту укладено контракти на суму приблизно 9 мільйонів доларів. З 57 спорідненими організаціями підписано угоди про співробітництво.
Київська ТПП за кількістю підприємств-членів — найбільша серед регіональних палат. Нині ми маємо 1030 ділових партнерів, з якими тісно спілкуємося, співпрацюємо, втілюємо в життя нові проекти, спрямовані на розвиток Києва та всієї України.
«Східна брама» для співпраці завжди відчинена
Сергій Кириченко (Луганськ):
Кажуть, Луганщина першою в Україні зустрічає народження нового дня. Геополітичне розташування нашої області обумовлює головні напрямки діяльності регіональної торгово-промислової палати. Щорічну комплексну виставку «Східні ворота України» занесено до переліку національних і міжнародних виставкових заходів.
Важливою подією не лише для ТПП, а й для обласного центру стало відкриття нової, презентабельної будівлі, яка дістала промовисту назву «Будинок підприємця».
У жовтні минулого року в Луганську відбувся ІІІ Міжнародний інвестиційний форум за участю представників 100 іноземних компаній. На ньому вітчизняним і зарубіжним підприємцям було представлено масштабний інвестиційний проект — «Агромісто», який здійснюється спільно з Польщею. Польські партнери включили «Агромісто» в урядову національну програму та проект Східного партнерства ЄС. Майданчик унікальної агроструктури розташується на 125 гектарах поблизу Луганська.
Найкращим даруємо «Бурштиновий Меркурій»
Микола Ярощук (Рівне):
За рік Рівненська ТПП проводить 12 виставкових заходів. Більшість із них стали візитівкою регіону, брендом торгово-промислової палати. Колоритні «Волинські торги» почали свій відлік з 1930 року й  2010-го вже відзначили своє 80-річчя. Велелюдний «Покровський ярмарок» — подія не лише для виробників продукції, підприємців, аграріїв, а й для широкого загалу волинян — його відвідувачів і покупців.
Чималою популярністю користуються також ярмарки «Сучасний дім», «АгроРинок», «Лісова індустрія. Меблевий салон», «ПродЕкспо» та інші.
Рівненська ТПП підписала угоди про співпрацю з понад 20 міжнародними торгово-промисловими палатами, центрами, ярмарковими дирекціями. Серед них — Новосибірська та Астраханська (Росія), італійська, португальська, австрійська, таджицька, чеська, китайська, шведська та інші.
Гасло нашої організації: «Ми впевнено дивимося в майбутнє й відкриті для ділового співробітництва» — щодня наповнюється новим змістом та урізноманітнюється сучасними формами роботи. Найактивніших учасників нашої ділової спільноти палата нагороджує фірмовим пам’ятним символом «Бурштиновий Меркурій».
Через місцеві території відкривайте Україну
Вікторія Остроумова (Херсон):
Наш степовий край — це перехрестя міжнародних шляхів сходу та заходу, південної та північної України. Це — вихід до двох морів: Азовського та Чорного. Це — всесвітньовідома перлина природи, заповідник «Асканія Нова». Усі ці унікальні особливості Херсонщини завжди були й нині залишаються ключовими для активного розвитку торгівлі та співробітництва.
При палаті успішно діють комітети з інвестиційної політики, екології та природокористування, розвитку туризму, агропромисловий центр ділової співпраці. На черговому українсько-австрійському Дні трансферу технологій, що проходив у Відні, наша палата презентувала документальний фільм «Відкриваємо Україну. Відкриваємо Херсонщину», який розповів про природний, торгово-економічний та інвестиційний потенціал нашої області.
Щороку на Херсонщині відбувається Міжнародний екологічний форум «Чисте місто. Чиста ріка. Чиста планета», основна тема якого — турбота про стан транскордонної ріки Дніпро.
Від серця — до серця
Благодійна діяльність регіональних торгово-промислових палат.
Київська ТПП надала фінансову допомогу на реставрацію 150-річного храму святого Георгія Побідоносця в селі Мизинівка Звенигородського району Черкаської області.
Запорізька ТПП випустила за власні кошти збірку «Симфонія козацького краю», що містить твори у виконанні Запорізького академічного симфонічного оркестру.
Сумська ТПП підтримує спортивний клуб олімпійського чемпіона Володимира Голубничого та школу-інтернат для дітей-інвалідів. За фінансової допомоги палати при Свято-Іллінській церкві організовують благодійні обіди для малозабезпечених громадян.
Черкаська ТПП опублікувала науково-документальну книгу «Стежинами великого Тараса», а також постійно підтримує вихованців Черкаської спеціалізованої школи-інтернату та підопічних Чехівського психоневрологічного інтернату.
Донецька ТПП фінансує два дошкільні заклади розвитку дитини в Краматорську, підтримує діяльність обласної федерації екологічного туризму, щороку організовує виставки робіт юних художників «Мистецтво Донбасу. Великодній вернісаж».
А загалом...
Можна ще багато розповідати про численні ділові, благодійні та меценатські проекти торгово-промислових палат. Адже в кожної — специфіка свого краю, кожна має свою фірмову родзинку. А загалом, у повсякденній, різнобічній і активній роботі, регіональні палати об’єднані однією спільною метою — творити позитивний імідж своєї області, всієї держави. Це і є той міцний фундамент, на якому будується наполеглива, енергійна й творча діяльність Торгово-промислової палати України.
Розворот підготувала Лідія ТИТАРЕНКО.
Фото надані прес-службою ТПП України.
Із досьє «Голосу України»:
Факти
 1972 року Торгово-промислова палата УРСР мала два обласні відділення. Нині ТПП України — це 27 регіональних палат, понад 120 відділень у промислових центрах країни.
 Членська база палати — майже 10 тисяч юридичних і фізичних суб’єктів.
Президент України Віктор Янукович на бізнес-форумі в ТПП України.
Будівля ТПП України.