Місяць дав голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк на створення галузевих громадських рад, представники яких мають входити до колегіальних органів райдержадміністрацій та всіх управлінь.

Схожа рада вже діє при облдержадміністрації, і голова ОДА позитивно оцінив її роботу, оскільки переконаний, що вона «приносить багато користі, бо є джерелом достовірної інформації про те, що відбувається в суспільстві». Та додав, що «від людей можна почути дуже багато цікавих ідей і пропозицій стосовно того, що насамперед потрібно робити владі, щоб рухатися вперед».

Ці рекомендації прозвучали на нещодавньому засіданні колегії ОДА, коли розглядалося питання про взаємодію органів виконавчої влади області та інститутів громадянського суспільства, відповідно до указу Президента «Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації».

Також Михайло Вишиванюк повідомив, що на державному рівні створено Координаційну раду з підготовки нових законів та нормативної бази для розвитку демо-кратичних інститутів громадянського суспільства, тобто громадських організацій, «які повинні бути зв’язком між громадою і владою». Йдеться саме про громадські ради, які, допомагаючи владі, одночасно повинні й контролювати її, тобто «виступати активними учасниками у формуванні та прийнятті всіх рішень на всіх рівнях», — підсумував очільник області.

Згідно з рекомендаціями колегії вже через місяць згадані громадські інституції мають діяти за відповідними напрямами та галузями: громадська рада охорони здоров’я, з розвитку культури, «афганців», чорнобильців, молодіжна громадська рада, ветеранів війни тощо. Люди, які очолюватимуть їх, повинні ввійти до колегіального органу того чи іншого управління, на засіданнях якого висловлюватимуть правдиву, об’єктивну думку громади. На своїх зборах галузеві ради мають прийняти рішення, кого делегувати до громадської ради при облдержадміністрації.

Івано-Франківськ.