Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини в 1991 році. Її норми передбачають забезпечення здорового розвитку дитини та визначають право неповнолітніх на відпочинок і дозвілля, а також брати участь в іграх і розважальних заходах, що відповідають її віку. Схожі норми закріплено і в національному законодавстві, а саме в Законі України «Про охорону дитинства». Але, на жаль, на практиці все ще наявні проблеми належного їх втілення в життя. Так, зокрема, дуже актуальна проблема сприяння держави в забезпеченні дозвілля дитини, яке не було б шкідливим для її фізичного, інтелектуального та культурного розвитку. Адже нині значна кількість школярів проводять дозвілля в місцях (нічних та комп’ютерних клубах, барах, інтернет-кафе тощо), які аж ніяк не сприяють їх культурному та інтелектуальному розвитку. Майже всі заклади працюють цілодобово. Отже, коли дитина замість отримання необхідної норми добового сну проводить ночі в таких розважальних закладах, це становить загрозу її фізичному розвитку та здоров’ю. Треба зазначити, що лікарі-фахівці рекомендують школярам дотримуватися режиму нічного сну — лягати спати о дев’ятій-десятій вечора, а прокидатися о сьомій ранку.
Також слід зауважити: перебування дітей у нічних закладах без нагляду батьків значно підвищує вірогідність того, що вони стануть жертвами злочинів. Адже не секрет, що саме дискотеки, інтернет-кафе є найпоширенішими місцями збуту наркотиків. Так само є проблема з алкогольними напоями та тютюновими виробами. Майже у всіх розважальних закладах, де реалізують таку продукцію, не здійснюється жодних заходів щодо перевірки віку осіб, які їх купують та споживають.
Крім того, перебування дітей у місцях, де присутні вживають алкоголь та палять, негативно позначається на їхніх моральних характеристиках та спотворює загальний культурний розвиток.
Саме проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перебування дитини в закладах громадського харчування та сфери розваг у нічний час), який народні депутати готують до другого читання, може вирішити всі вище зазначені проблеми. Адже в документі пропонується заборонити дітям віком до 16 років із двадцять другої до шостої години перебувати в розважальних закладах та закладах громадського харчування, якщо їх не супроводжує принаймні однин із батьків чи інший законний представник.
Також законопроект зобов’язує власників та посадових осіб відповідних установ вимагати у відвідувачів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку.
За невиконання вимог щодо перебування дитини в розважальних закладах та закладах громадського харчування проектом пропонується запровадити адміністративну відповідальність.
У разі ухвалення законопроекту можна очікувати зниження рівня розповсюдження шкідливих звичок серед неповнолітніх, їхньої антисоціальної поведінки. У свою чергу це призведе, до поліпшення загального рівня здоров’я дітей, широкого розповсюдження серед них здорового способу життя та зростання їхніх культури та правосвідомості.
Вл. інф.
Цитата
Автор законопроекту, народний депутат Андрій ПІНЧУК (Партія регіонів):
«Ідея таких поправок до законопроекту прийшла, коли я був у Лондоні. У них за законом дітям до 18 років обов’язково треба мати паспорт чи ІD-картку, коли вони заходять до таких закладів. Це абсолютно нормальна культура. Тому негативу я не бачу. Що робити п’ятнадцятирічній дитині об 11-й вечора в нічному клубі? Із батьками, будь ласка. Я не думаю, що хтось буде проти цього».