Учора київські підприємці — власники торговельних кіосків — пікетували столичну адміністрацію, вимагаючи захистити їхній бізнес. Пліч-о-пліч з ними стояли з плакатами «Геть МАФію», «МАФи руйнують наше середовище», «МАФам — ні!» опоненти, які стверджували, що такі торговельні точки псують обличчя столиці (на знімку). У цей день Київрада мала розглядати на своєму засіданні болючі питання щодо порядку ведення підприємницької діяльності в місті та розміщення малих архітектурних форм. Але з порядку денного вони злетіли, тому що не пройшли процедуру регламенту.

Наступного року в Києві продовжать зносити незаконно встановлені МАФи, заявила виконувач обов’язків київського міського голови, секретар Київради Галина Герега, передає УНН. Це стосується тих кіосків, які працюють без дозвільної документації.

«Зачищення» малих архітектурних форм у столиці тривало буквально до вчорашнього дня. Цього не заперечують у Головному управлінні контролю за благоустроєм. Мовляв, після закінченням 1 вересня терміну сплати пайового внеску посилили роботу з демонтажу незаконно розміщених МАФів на території міста.

Так, лише за останні три місяці силами працівників КП «Київблагоустрій» разом з районними адміністраціями знесли понад тисячу тимчасових споруд. Більшість із них евакуювали з територій, які прилягають до станцій метрополітену, навчальних закладів, із зупинок громадського транспорту. Багато їх зникло за скаргами городян.

Нині спільно з управлінням МНС триває перевірка місць розташування малих торговельних точок, які порушують безпеку громадян. Саме вони потраплять у чорний список демонтажу першими.

Жителі столиці обурені: в одному місці ятки, вагончики, намети забирають (причому здебільшого досить грубо), а в іншому місці міста вони виростають як гриби.

Нагадаємо, війна з МАФами вкотре спалахнула напередодні минулого Нового року. Атаку всіма фронтами відклали до 2013 року. За цей час чиновники міськадміністрації мали розробити комплексну схему розміщення тимчасових споруд у Києві, що забезпечувало б нові норми їх функціонування.

Без підприємців київській владі не вдасться вирішити проблему МАФів, переконані учасники вчорашньої акції.

— Ми обурені та прийшли сюди з вимогою публічного обговорення питань, пов’язаних з нашою діяльністю, — коментує ситуацію «Голосу України» керівник громадського об’єднання «Трудова співдружність» Лоліта Картозія. — Вимагаємо, щоб проекти цих актів було оприлюднено на сайті міськадміністрації й нам дали місяць на їх публічне обговорення.

За словами співбесідниці, настільки масштабна проблема безладного розміщення торговельних яток і кіосків існує лише у Києві. І не підприємці у цьому винні, а відсутність логічної політики влади. Схоже, вчора камінь спотикання вдалося зрушити з місця. У Київраді почули представників малого і середнього бізнесу. Проекти спірних регуляторних актів будуть доступними для всенародного обговорення. А представники київських підприємців сядуть за стіл переговорів з місцевою владою і разом вирішуватимуть спільні проблеми. Принаймні, учора власники МАФів святкували свою маленьку перемогу.

А от захисникам Гостиного двору, які цього дня теж прийшли до приміщення КМДА підтримати проект рішення Київради про скасування скандальної забудови, пощастило менше. Це питання не розглядали, а під час спроби проникнути в будівлю бійці «Беркута», які охороняли міськадміністрацію, повалили на землю декількох активістів і ледь не затоптали їх ногами.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.