Головний кошторис Вінниччини, затверджений депутатами облради на сесії 18 грудня, збільшився на 761 мільйон гривень (11,4 %) порівняно з бюджетом нинішнього року. Загальний обсяг бюджету краю становить 7,4 мільярда гривень.

Незважаючи на це, передбачених коштів все одно не вистачить, подекуди навіть на нагальні потреби. У ролі найбільш обділених опинилися органи місцевого самоврядування. Депутати покладають сподівання, що обласна «скарбничка» стане повнішою завдяки пошуку додаткових джерел фінансування. На думку декого з них, ситуація могла бути краща, якби регіональна влада мала можливість висловити свою позицію Міністерству фінансів. Як стверджують депутати, цього не сталося. Не дивно, що доведені Мінфіном контрольні цифри не відповідають потребам регіону.

У наступному році на Вінниччині зростуть бюджетні видатки на охорону здоров’я (6,3 %), освіту (6,4%), культуру (7,7%). Передбачено фінансування у повному обсязі соціальної допомоги. Як зазначалося на сесії, грошей вистачить по всіх субвенціях, крім субвенції на пільговий проїзд. За словами начальника обласного фінансового управління Миколи Копачевського, коштів на пільговий проїзд не вистачало ніколи. Необхідно змінювати саму схему їх виплати. Бо нині нема можливості реально встановити кількість перевезених пасажирів пільгових категорій. Кандидат економічних наук депутат облради Валерій Коровій найвужчим місцем у прийнятому бюджеті назвав зменшення рівня фінансування органів місцевого самоврядування у плані виконання делегованих їм повноважень.

Загалом в обласному бюджеті Вінниччини доходи переважають над видатками, що є позитивним, на думку депутатів. Втім, не всі присутні в залі підтримали документ. Із 104 депутатів, які взяли участь у засіданні, «за» голосували 78, «проти» — два, утрималися від голосування 17, а семеро взагалі не брали у ньому участі.

Вінницька область.

КОМЕНТАР

Сергій Татусяк, голова Вінницької обласної ради:

— Після детального обговорення проекту документа на комісіях, круглих столах за участю представників виконавчої влади, місцевого самоврядування, ми вийшли на збалансований бюджет, який відповідає вимогам і потребам територіальних громадах області. Гарантовано видатки за захищеними статтями, зокрема, оплата праці бюджетникам, придбання медикаментів, забезпечення продуктами харчування, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, трансферти населенню та місцевим бюджетам, забезпечення інвалідів. Це реальний бюджет, який буде працювати на інтереси територіальних громад. Тепер головне завдання влади — шукати джерела його наповнення. І від того, як ми спрацюємо, залежатиме, буде обласний кошторис кращий, ніж ми запланували, чи ні...