На вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів урядовці переймалися проблемами, яких завдала зимова негода, котра зазвичай в Україні приходить несподівано, перетворюючись майже на катастрофу, та підготовкою до новорічних свят.

Прем’єр-міністр Микола Азаров подякував усім, хто допомагав людям під час небачених снігопадів та великих морозів. За вихідні силами Укрзалізниці, Укравтодору разом із військовими та МНСниками було в основному розчищено заметені снігом залізничні колії та автотраси в Західній Україні, вивільнено зі снігових пасток понад дві тисячі авто. Відновлено дорожній рух на магістралях Львівської, Чернівецької, Хмельницької, Вінницької, Івано-Франківської, Тернопільської, Житомирської областей. На боротьбу зі стихією було кинуто 20 тисяч осіб і сотні одиниць техніки.

Однак зима тільки розпочинається, тому за дорученням прем’єра створено постійно діючий Оперативний штаб для реагування на кризові ситуації, до складу якого увійшли керівники (на рівні заступника міністра) практично всіх міністерств. Зокрема: МНС, яке очолює штаб, Міноборони, Мінінфраструктури, МВС, Мінсоцполітики, МОЗ. Також створено регіональні оперативні штаби, які працюють цілодобово. М. Азаров доручив, щоб такі штаби діяли і у містах.

Водночас деяким областям перепало на горіхи. Як не дивно, найгірші справи прямо біля столиці — на Київщині, де найбільше сіл опинилися відрізаними від енергопостачання. І досі Київська область залишається «лідером» за кількістю сіл, де електропостачання не відновлене. Тож Кабмінові довелося доручити Міністерству енергетики залучити до роботи на Київщині ремонтні бригади з інших регіонів. Відповідати за абияку роботу, звісно, доведеться керівникам області, котрі вже отримали від прем’єра «жовту картку». «У першу чергу це серйозна претензія до керівництва області, — сказав М. Азаров. — Якщо хочете, «жовта картка». Але це говорить і про те, що приватна компанія «Київобленерго» виявилася не готовою до очікуваних і, власне, аж ніяк не катастрофічних природних явищ». Навіть прем’єр визнав, що приватизовані обленерго дуже добре навчилися відрізати дроти за борги, а ось швидко відновити електропостачання — ні. 

Прем’єр попередив власників «Київобленерго», нагадавши, що власність — це передусім відповідальність: «Подібної, з дозволу сказати, «роботи» уряд не потерпить. Якщо треба, ми задіємо всі правові механізми впливу. Безвідповідальному власнику на українському ринку місця немає».

На керівників оперативних штабів та місцевих органів влади також покладено відповідальність за створення пунктів обігріву для безхатченків.

І все-таки, незважаючи на примхи природи, свята невпинно наближаються. Тож іще одним дорученням прем’єра на засіданні уряду стало «створення максимально комфортних умов» для покупців і для продавців під час проведення передноворічних продовольчих ярмарків. До кінця року в містах, обласних та районних центрах заплановано провести понад 2,5 тисячі ярмарків, на яких планується реалізувати понад 30 тисяч тонн сільськогосподарської та продовольчої продукції. М. Азаров запропонував зробити передсвяткові ярмарки навіть не щотижневими, а щоденними. Традиція ярмаркувати вже себе гарно зарекомендувала: з початку 2012 року, за оперативними даними з регіонів, в Україні проведено понад 51 тисячу продовольчих ярмарків, на яких реалізовано майже 400 тисяч тонн сільськогосподарської продукції та продуктів харчування на суму майже 4,5 мільярда гривень. Найбільше ярмарків з початку року проведено в Криму, Харківській, Вінницькій, Дніпропетровській та Донецькій областях. Найменше — на Львівщині, Житомирщині та Сумщині.

А оскільки засідання уряду відбулося також у святковий день — Святого Миколая, Миколи Чудотворця — прем’єр попросив керівників міністерств і відомств під час відвідин підшефних дитячих будинків та інтернатів не лише виступати у ролі «благодійників», роздаючи солодощі, а й перевірити, як там із теплом, харчуванням та іншими побутовими потребами. А якщо не все гаразд — допомогти швидко виправити.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ДО РЕЧІ

Хотілося б запитати у М. Азарова, а чи знає він про ще одне «ноу-хау» енергетиків, але вже столичне? «Київенерго» вимагає від споживачів за отримання довідки про відсутність заборгованості за електроенергію... 169 гривень.

ЦИТАТА

Микола АЗАРОВ, Прем’єр-міністр України:

«Від того, наскільки відповідні служби та органи влади оперативно і грамотно реагуватимуть на умови, що складаються, сьогодні залежить життєдіяльність держави».

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua