Загальний ресурс обласного бюджету Івано-Франківщини на 2013 рік становитиме 3 мільярди 230 мільйонів гривень. Це, за словами начальника головного фінансового управління ОДА Галини Карп, порівняно з нинішнім роком, вище на 27 відсотків. Найбільше із загальнобюджетного кошика перепаде місцевій медицині — 422 млн. грн. Решта галузей отримають менше, оскільки «при формуванні бюджету враховувалася необхідність забезпечення в повному обсязі коштів на заробітну плату та енергоносії, а також обґрунтування розпорядників коштів обласного бюджету до бюджетних запитів», — зазначила головна фінансистка області.

Згідно з проектом основного кошторису області наступного року буде збільшено субвенції з державного бюджету на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, тимчасової допомоги на дітей, на житлові субсидії населенню та інші соціальні допомоги.

І хоча майбутній бюджет було охарактеризовано, як збалансований, окремі керівники районів та галузеві начальники не зовсім задоволені ним. Насамперед через наявність в області диспропорції між надходженнями і видатками в окремих районах, зокрема тих, де мережа бюджетних установ є надто великою, з урахуванням малої кількості населення. Це призводить до того, що, наприклад, через неповне укомплектування шкіл учнями, навчання одного школяра на рік коштує дорожче, ніж у престижних закордонних вузах.

28 грудня проект обласного бюджету розглядатиметься на сесії Івано-Франківської обласної ради. До цього часу всім розпорядникам коштів, за порадою Михайла Вишиванюка, слід «спілкуватися з фахівцями фінуправління, доводити свою правоту. Необхідно також співпрацювати з усіма профільними постійними комісіями обласної ради і захищати бюджет».

На колегії голова ОДА доручив фінансовому управлінню та фінансистам міст обласного значення, районів та бюджетній комісії обласної ради «розглянути під мікроскопом кожен район». «Усі повинні бути в однакових умовах», — переконаний Михайло Вишиванюк.

 

Івано-Франківськ.