Учора на Контрактовій площі в Києві вкотре виникли сутички довкола Гостиного двору. Близько третьої ночі представники ПАТ «Укрреставрація» намагалися завезти туди будівельну спецтехніку. Їм на заваді стали громадські активісти, які з травня цього року окупували пам’ятку, щоб її не перетворили на торговий центр. У результаті штурму, як стверджує активіст Ігор Луценко, кілька захисників залишилися заблокованими у дворі. В’їзд до нього забудовники перекрили КамАЗом.

На запитання «Голосу України», як реагують на ситуацію, що склалася, правоохоронці, прес-офіцер Подільського районного управління МВС Юлія Шевчук розповіла, що в них зареєстровано заяву директора ПАТ «Укрреставрація», який о п’ятій ранку повідомив, що невідомі йому особи перебувають на території Гостиного двору. «Виникла сутичка, яка не дійшла до бійки. Власне, навіть порушення громадського порядку не було, не кажучи вже про протиправні дії», — заявила міліціонер. За її словами, учора зафіксовано чергову спробу активістів прорватися на територію Гостиного двору, але міліція їм завадила, бо «Укрреставрація» має всі необхідні документи та дозволи на те, щоб проводити будівельні роботи.

Утім Ігор Луценко в коментарі нашому виданню запевняє, що теж звертався до стражів порядку. «Кілька годин тому я викликав міліцію, бо там залишилися захоплені нападниками люди. Ті самі правоохоронці, які є на місці, нічого не роблять, щоб визволити бранців», — розповів учора активіст. На його думку, «Укрреставрація» активізувала спроби відвоювати двір через те, що «зараз у них є дозвіл на будівництво і їм потрібно швидко його використовувати, бо одночасно проходять судові процеси, які для них можуть мати дуже несприятливі наслідки».

«Голос України» намагався зв’язатися із забудовником, однак жоден з телефонів компанії не відповідав. Тим часом активісти обіцяють продовжувати спроби відвоювати Гостиний двір.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.