На Дніпропетровщині стартував перший в Україні унікальний інтерактивний проект «Віртуальна аерокосмічна школа». Він дозволяє молоді віком від 12 до 18 років, незалежно від місця проживання, через Інтернет, здобувати аерокосмічну освіту. В тому числі, слухати лекції провідних викладачів Дніпропетровщини та України.

Як відомо, Дніпропетровщина — космічна столиця нашої держави та один із світових центрів ракето-космічного машинобудування. Область пишається іменами своїх земляків Михайла Янгеля, Олександра Макарова, Станіслава Конюхова, які є творцями вітчизняного ракетобудування. Тут працюють потужні флагмани вітчизняного ракетобудування — КБ «Південне» та завод «Південмаш».

«Віртуальна аерокосмічна школа» — це складова інтернет-проекту «Обласна електронна школа», яка реалізується у рамках регіонального інноваційного проекту «Новій Дніпропетровщині — новий стандарт освіти», ініційованого головою Дніпропетровської облдержадміністрації Олександром Вілкулом.

Під час презентації проекту відбувся відеозв’язок із дніпропетровцем льотчиком-космонавтом СРСР Героєм Радянського Союзу Анатолієм Арцебарським (Москва). Видатний астронавт розповів про свій життєвий і професійний шлях та високо оцінив ідею створення спеціалізованого інтернет-проекту з аерокосмічної освіти.

— Я вперше побував на такому заході. Приємно, що в Україні є такі проекти, як «Віртуальна аерокосмічна школа». Готовий надавати підтримку вашій школі у взаємодії з вищими навчальним закладами та профільними підприємствами Москви, — сказав Анатолій Арцебарський.

Проект реалізується на базі Дніпропетровського обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді. Директор центру Людмила Волкова зазначила: після того як слухач школи зареєструвався на сайті проекту, він обирає один спеціалізований курс або декілька, за якими навчатиметься. Наприклад, авіацію чи космонавтику. Термін навчання — три роки.

На сьогодні у «Віртуальній аерокосмічній школі» проведено вже п’ять тестових вебінарів, на яких презентували проект. Зокрема, заняття пройшли для учнів шкіл Дніпропетровська, Кривого Рогу, Вільногірська, Жовтих Вод, Марганця, Нікополя, Першотравенська, Синельникового, Павлограда, Орджонікідзе, Дніпродзержинська, Тернівки, а також Новомосковського, Васильківського, Межівського, Криничанського, Павлоградського, Солонянського районів. Загалом у них взяли участь більше тисячі школярів.

Фото надані прес-службою облдержадміністрації.

ДОВІДКОВО

Космонавт Анатолій Арцебарський — уродженець Покровського району Дніпропетровської області, який здійснив космічний політ з 18 травня по 10 жовтня 1991 року як командир на КК «Союз ТМ-12» та ОК «Мир» разом із п’ятьма вітчизняними та двома закордонними льотчиками-космонавтами. В ході польоту наш земляк здійснив шість виходів у відкритий космос загальною тривалістю 32 години 17 хвилин. Загальна тривалість польоту — 144 доби 15 годин 21 хвилина 50 секунд.

Діти не перестають мріяти про космос.

Людмила Волкова, директор Дніпропетровського обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді, презентує новий проект.