Віталій Кличко (фракція «УДАР Віталія Кличка»):
— На тлі провалів влади в економіці, соціальній політиці сьогодні існує справжня загроза зміни зовнішнього вектора розвитку України. І це не просто слова. Президент сьогодні у Москві проведе переговори і підпише документи. Українське суспільство хоче знати: що збирається підписати Президент. Ми хочемо знати, чому важливе для країни питання ухвалюють кулуарно, не прозоро. Чому громадяни дізнаються про них тоді, коли вже неможливо щось змінити? Судячи із заяв останніх днів, влада націлилася розпочати процес інтеграції України до Митного союзу. Можуть говорити, що ми так матимемо дешевий газ, і мовчати про те, що це, на жаль, не надовго. Але постає питання: чи готовий український народ віддати половину податків іншій державі, чи готові ми, щоб хтось вирішив за нас, як нам жити? Особисто я, як і мільйони українців, кажемо — ні. Саме тому українське суспільство зробило вибір на користь Європи. Це вибір цінностей поваги до людини, її прав, свободи, стандартів життя. Ми за партнерські рівноправні відносини з усіма нашими сусідами і проти здачі національних інтересів України.
Cергій Тігіпко (Партія регіонів):
— Як ми далі голосуватимемо? Вирішити питання виключно сенсорною кнопкою — не вдасться. На раді фракції ми доручили Макеєнку доопрацювати зміни до закону про Регламент, які б врахували досвід європейських країн.
Друге питання. На жаль, ми повертаємося до мовного питання, яке загострилося під час наших засідань. Примусової українізації ми не підтримуємо і не підтримаємо. Бо вона неефективна. Змушувати дорослу людину говорити тією мовою, якою вона не хоче говорити, означає тільки одне — ми отримаємо зворотний ефект. 
Якщо ми загострюватимемо це питання, з’являться радикали на іншому боці, зростатимуть сепаратистські настрої. Цього не повинно бути, ми за унітарну державу. Ми не маємо робити провокації. Третя позиція. В усьому світі ставлять інтереси особистості. І якщо людина спілкується зі своїми виборцями російською мовою, вона має право вийти на цю трибуну і виступити російською. А головуючий, безумовно, має виступати українською. Тому пропоную перенести дискусію у відповідні комісії, які створені при Президентові після прийняття закону. Якщо ці комісії напрацювали певні рішення, було б доцільно провести тут парламентські слухання для того, щоб подумати, що конструктивного ми могли б змінити. Третє. Якщо потрібно — вийти на зміни до закону. Останнє, прошу дати можливість усім депутатам, якщо вони цього бажають, виступати вільно російською мовою. Якщо цього не буде, ми не дамо нікому виступати з цієї трибуни.
Олег Тягнибок (фракція «Свобода»):
— Нас усіх надзвичайно турбує поїздка Президента України Віктора Януковича до Москви. Адже українське суспільство зовсім не володіє ситуацією про наміри нашого Президента. Нам розказують про якийсь певний економічний зиск від Митного союзу. Але ми всі чудово розуміємо, що зиск є надзвичайно сумнівним. Фактично, Російська Федерація крім якихось економічних преференцій і намагань вирішити свої особисті проблеми має ще й дуже серйозні політичні амбіції. Адже впродовж останнього часу ми бачимо, як вони намагаються через російську православну церкву «строить русский мир», як «совєтизують» українську освіту, як відбувається окупація національного інформаційного простору, як російський бізнес за ласий шматочок бачить стратегічні підприємства української держави. Зрештою, українська земля так само потрапляє під сфери впливу російського бізнесу. Втрата для України стратегічних підприємств і землі може стати наслідком входження до надзвичайно сумнівного Митного союзу. Вступ до нього дасть зиск виключно для олігархів. 
Приєднання до Митного союзу раз і назавжди фактично унеможливить повноцінну інтеграцію України до Європи. Більше того, хочу нагадати про існування закону про засади внутрішньої та зовнішньої політики України. Одна із засад зовнішньої політики згідно з цим законом — «забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в ЄС». Порушувати цей закон, як і інші, є неприпустимим, і ми не дозволимо цього.
Петро Цибенко (КПУ):
 
—  Комуністи налаштовані на конструктивну законодавчу роботу в інтересах України і в інтересах людини праці. Компартія виступає за конституційну заборону купівлі-продажу сільськогосподарських земель. Ми за те, щоб прибрати олігархів із нафтових і газових свердловин. Повернути в державну власність підприємства стратегічних галузей промисловості, встановити жорсткий контроль з боку держави за використанням природних багатств в інтересах всього суспільства, а не деяких бізнес-сімей. Наша програма передбачає широку державну підтримку вітчизняного виробника, зокрема через зміцнення державної банківської системи та забезпечення великих сільськогосподарських підприємств, а також підприємств малого і середнього бізнесу доступними кредитами під три-п’ять відсотків річних.
По-друге, справедлива податкова бюджетна та соціальна політика. Ті, хто має надприбутки, повинен сплачувати надподатки. Саме тому ми наполягаємо на впровадженні прогресивної системи оподаткування та податку на розкіш. Капітали мають залишатися в Україні, а не вивозитися в офшори. 
Наполягаємо на скасуванні ганебної пенсійної реформи та поверненні пенсійного віку: 60 років для чоловіків та 55 — для жінок. Ми проти скасування пільг інвалідам, ветеранам, чорнобильцям, афганцям, дітям війни, іншим незахищеним верствам населення. Депутати-комуністи не проголосують за рабський Трудовий кодекс, який фактично перетворює найманого робітника на безправного кріпака. Компартія виступає за взаємовигідне співробітництво з країнами Європейського Союзу, США, іншими країнами, але пріоритетом є приєднання до Митного союзу та участь у Євразійському просторі з подальшою перспективою вступу до Шанхайської організації торгівлі.
Арсеній Яценюк (фракція «Батьківщина»):
— Опозиція вимагатиме скликання позачергового засідання Верховної Ради України з порядком денним «Про відповідальність Президента України за порушення статті 11 Закону «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики» у тому випадку, якщо Президент підпише будь-який акт про вступ України до Митного союзу. Не Президенту Януковичу вирішувати, куди рухатись країні. Україна визначилася, що наше майбутнє в Європейському Союзі. Це майбутнє наших дітей, нашої країни, кожної людини, яка є в країні. Окремо хотів би наголосити, що таке Митний союз. Митний союз — це не економічне утворення. Це суто політичний союз. Союз, в якому немає місця ні для України, ні для українців. Політичний союз, в якому немає місця українській незалежності, підприємництву, мові, духовності й культурі, нашій країні. Тому ми туди йти не будемо. Ми незалежна держава і будемо обстоювати свою незалежність. Ми вважаємо, що в найкоротші терміни Україна має підписати угоди про створення зони вільної торгівлі та про політичну асоціацію з нашими європейськими партнерами. Нам потрібні не ціни на газ, нам потрібні цінності. Цінності поваги до людини, верховенства права, права народу вибирати і змінювати владу. Цінності по високих стандартах освіти і науки, якісній медицині, тривалості життя, поваги один до одного. Ми не хочемо в Радянський Союз, ми вже там були і тому повинні будувати нашу країну разом з нашими європейськими партнерами.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.