Знімати правоохоронців на фото і відео другий рік поспіль заохочує Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів. Днями у столиці вона нагородила переможців Всеукраїнського конкурсу «Міліція під контролем». Найкращих визначили у трьох номінаціях: «Українська міліція — крок у Європу», «Іржа міліцейського мундиру», «Народ та міліція — час порозумітися». У конкурсі взяло участь понад 130 творчих робіт.

«Наша міліція нас береже: спочатку посадить, а там стереже», — ця усна народна творчість, як дзеркало, нині показує ставлення суспільства до правоохоронців. Підтвердженням цих слів є матеріали, якими рясніють ЗМІ, вони переповнені інформацією щодо порушення прав людини вартовими порядку. На думку організаторів заходу, цей конкурс має привчити міліціонерів до постійного контролю з боку громадськості.

Досвідом моніторингу поділився один із лауреатів конкурсу Петро Євтушенко. «Ми з друзями брали активну участь у заході. Методика досить проста: я розмовляю з нарядом ППС, інша особа знімає нас, а ще одна стоїть осторонь, про всяк випадок. І це потрібно, адже не один раз доводилося спілкуватися, і такі розмови не завжди мали доброзичливий тон», — зазначив він.

За словами активіста, щоб знімати правоохоронців, достатньо пам’ятати статтю 3 Закону «Про міліцію», де говориться, що їхня діяльність є гласною, і ст. 34 Конституції щодо права вільно збирати інформацію. «Про це знають вартові порядку, однак ведуть себе часто непрофесійно. Щоправда, серед них є багато нормальних людей. Наприклад, такі зустрілися нам у Черкасах на залізничному вокзалі. Ми сорок хвилин ходили пероном і не могли знайти їх. Чергова частина була закрита. А відповідно до інструкцій правоохоронці мають зустрічати кожний потяг. Коли знайшли їх, то відразу перевірили, як вони реагують на камеру. Скажу вам, що вели вони себе досить толерантно», — підсумував П. Євтушенко.

З гумором до конкурсних завдань підійшов заступник голови Фундації регіональних ініціатив Михайло Каменєв. На відео він зафіксував грубе порушення стандартів працівниками одного із столичних РУВС «Я не зміг навіть близько підійти до чергової частини: її оточує паркан із воротами, які постійно замкнені, а потрапити всередину можна тільки після розмови по домофону з черговим. Також міліціонер не пустив мене до книги скарг», — сказав активіст.

Утім, дві третини номінацій зображають міліцію саме з позитивного боку. «Серед міліціонерів багато нормальних, хороших людей. Про це слід пам’ятати», — наголосив Каменєв.

Нагадаємо, більше половини громадян вважають роботу міліції неефективною, і лише кожен четвертий (25,9%) довіряє правоохоронцям. Понад 50% опитаних не знають нічого про свого дільничного, а три чверті — про начальника райвідділу свого району. Такі результати нещодавно оприлюднив Харківський інститут соціальних досліджень. На думку експертів, міліції необхідно краще інформувати громадян про свою роботу, взаємодіяти з ними. Дослідження показало, що 28% громадян готові допомагати правоохоронцям.

Фото надане Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів.

Слухачі Національної академії внутрішніх справ України. 1 вересня 2012 року.

Фото лауреата конкурсу Олега Мартиненка.