Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський заявив, що одне з основних завдань опозиційних фракцій — зробити таку розстановку сил у парламенті, щоб і надалі максимально контролювати персональне голосування у сесійній залі. Про це політик сказав, аналізуючи перші дні роботи нової Верховної Ради.

«Ми прекрасно розуміємо, що найскладніше ламається звичка», — зазначив Р. Кошулинський. «Але чітко заявляємо, що ситуації, коли 20 народних депутатів голосують і проводять рішення, більше не буде. Сьогодні наш працедавець (український виборець) чітко сказав: «Ми так більше не хочемо, кожен має голосувати за себе», — додав він.

Політик також звернув увагу на відсутність політичної традиції українського парламенту. «На сьогоднішній день у Регламенті Верховної Ради законодавчо не виписані права меншості. Ніде не прописано, що опозиція має мати свого представника у президії, очолювати контролюючі комітети тощо», — наголосив він. «Тобто закону про опозицію не існує і ухвалювати його не хочуть. І ми виходимо на позицію, що якимось чином треба це регулювати, творити цю традицію», — резюмував Р. Кошулинський.

Політик також розповів, що опозиційними фракціями підготовлено низку системних законопроектів, і «ми намагатимемося провести їх у Верховній Раді України».

За його словами, мова йде про низку економічних проектів. Це, зокрема, законопроекти про заборону приватних монополій, олігополій, про повернення коштів із офшорних зон; кілька проектів законів, які значно спростять життя малому й середньому бізнесу, тощо. Окрім того, політик зазначив, що опозиція добиватиметься перегляду низки вже ухвалених законів. «Є ще низка законів і постанов, починаючи від скасування голосування за державний бюджет, ухвалення яких було з порушенням законодавства», — сказав він.

Підсумовуючи, заступник глави парламенту підкреслив, що опозиція загалом та фракція ВО «Свобода», зокрема, й надалі робитиме все можливе, аби не допускати порушень закону в сесійній залі.

ЦИТАТА

Заступник Голови Верховної Ради Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ:

«Усі без винятку народні депутати мають здійснювати свої повноваження виключно згідно з Конституцією України, чинним законодавством та Регламентом роботи Верховної Ради України».

Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.