Приватні компанії не допускають до єдиної газотранспортної системи
 
Минуло два тижні, як приватні компанії, що видобувають газ в Україні, позбавили права розпоряджатися своєю власністю. Без будь-яких пояснень НАК «Нафтогаз України» просто не внесла їх у баланс на грудень, а споживачам порадили купувати блакитне паливо в монополістів, про що вже писала газета «Голос України» 11 грудня ц. р. Якою була реакція на спробу позбавити компанії права власності та монополізувати газовий ринок?
 
Ігор Васюник, народний депутат України, колишній заступник голови «Нафтогазу України»:
— Політика викидання малих приватних підприємств з балансу газу спрямована на монополізацію видобутку природного палива в Україні і доведення до банкрутства тих бізнесменів, які не входять у вузький пул олігархів. Влада хоче пустити під приватизацію «Укргазвидобування», і нові власники матимуть спокій з конкуренцією. Коли ми працювали в «Нафтогазі», то обсяги вітчизняного видобутку були більші, ніж тепер. Нинішня команда зменшила вітчизняний видобуток для того, щоб купувати газ у «Газпрому», а тепер добиває незалежні видобувні компанії.
 
Листування з центром
Голова постійної депутатської комісії з питань інвестиційної та регуляторної політики, паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної ради Тарас Федак показує десятки листів про кричуще порушення законодавства, написаних до прем’єра, міністра енергетики, керівника «Нафтогазу України», Асоціації платників податків, Європейської бізнес-асоціації, зарубіжних посольств.
Першими відгукнулися в регіонах. Львівська та Івано-Франківська облдержадміністрації звернулися до центральної влади з проханням вплинути на ситуацію. Намагання викинути з газового ринку малий та середній бізнес може призвести до мільйонних втрат.
На Івано-Франківщині нафтогазовий комплекс займає майже 15 відсотків в економіці краю. Але останніми роками намітилася тенденція до зменшення видобутку нафти та газу. Тривогу в облдержадміністрації викликає те, що в баланс газу на грудень не включено компанію «Укрнафтогазінвест» з обсягами видобутку 2010 тис. кубічних метрів вуглеводнів. Приватне підприємство, де працює 60 робітників, залишається основним наповнювачем бюджету Богородчанського району.
В облдержадміністрації вважають, що такі кроки можуть призвести до припинення видобутку газу, скорочення робочих місць та зменшення надходжень до бюджету, а відтак — спричинити соціальні конфлікти.
«Поки що відповідей не отримали, але споживачі газу повідомляють, що деякі приватні підприємства, які мають покровителів у владних структурах та депутатському корпусі, вже внесені у баланс, — каже Тарас Федак. — Їхня продукція знову надходить до споживача, а не у сховища. Тим часом у частини малих і середніх підприємств, які відкривають нові родовища, видобувають газ, забрали право розпоряджатися своєю продукцією».
А як бути з інвесторами?
Видобуток газу — дороге задоволення. Пробурити одну свердловину коштує до 10 мільйонів гривень. Якщо з трьох свердловин одна даватиме газ — це добрий варіант. Без інвестицій у розробці земних надр не обійтися. Постає закономірне запитання: чи можна після таких кроків очікувати на прихід інвесторів? Зрештою, чи відбудеться Україна як могутня держава, коли чиновники з «Нафтогазу» можуть порушувати найважливіші конституційні права, насамперед, право власності?
Тарас Федак щойно повернувся з Польщі й жваво розповідає, як там приваблюють інвесторів. У Жешуві відкрили індустріальний парк. Влада проінвестувала будівництво виробничих приміщень, до яких підвели тепло і газ. Орендна плата наполовину дешевша, ніж в Україні. 20 відсотків затрат підприємців покриває уряд.
А що в Україні? Після того як чиновники почали розпоряджатися приватним газом, як зі своєю власністю, від нас інвестори просто порозбігаються.
В Угорщині чи Іспанії інвестор може отримати громадянство цих країн, якщо вкладе невелику інвестицію в економіку. Наприклад, для отримання громадянства Латвії доволі вкласти 170 тисяч євро в інвестиційний проект. Ось так наші сусіди запрошують інвесторів, де вони можуть спокійно жити і працювати, не побоюючись, що завтра когось позбавлять права власності.
У чиновників коротка пам’ять
Українські чиновники, мабуть, забули, як Стокгольмський суд повернув незаконно забраний газ «РосУкрЕнерго». Два керівники, які давали дозволи, просиділи на нарах близько двох років.
Справді дивна ситуація: на словах уряд декларує одне, а чиновники роблять інше. Керівники Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами їздять по світу з рекламними акціями й агітують інвесторів приходити в Україну. Це на словах декларує уряд на міжнародних економічних форумах, у виступах найвищих посадових осіб. А що бачимо насправді? Як може розвиватися наша країна, якщо тут свідомо знищують середній клас, — дивуються підприємці.
Приватні компанії звернулися по допомогу до Єврокомісії та представників зарубіжних посольств. Чиновники з «Нафтогазу» нівелюють заяви президента та прем’єра, що прагнуть до залучення інвестицій для видобутку власного газу.
Ось як прокоментував ситуацію керівник Львівського відділення Європейської бізнес-асоціації Тарас Юриць: «Ми бачимо, що чиновники роблять не ті кроки. Сьогодні вони розчерком пера забирають продукцію газовидобувних підприємств. Завтра можуть забрати власність у кожного з нас. Інакше як злочинними такі дії не назвеш. І тому ми активно будемо підтримувати наших колег, які сьогодні постраждали. Європейська бізнес-асоціація звернулася до вищих посадових осіб держави, аби вплинути на ситуацію. Адже такі кроки чиновників приводять до порушення інтересів як підприємств, так і держави в цілому».
«Газ приватних компаній далі надходить в єдину газотранспортну систему, — розповідає директор ТОВ «Геологічне бюро Львів» Володимир Іванищин. — Вони не закривають крани, не зупиняють постачання блакитного палива. Тільки їм ніхто не платить за видобутий газ. Але приватні компанії станом на 9 грудня сплатили рентні платежі до бюджету. Вони чекають і сподіваються, що після звернення до керівників держави закони в Україні все-таки почнуть діяти».
Голова постійної депутатської комісії з питань інвестиційної та регуляторної політики, паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної ради Тарас Федак ще категоричніший: «Для розвитку країни необхідні три складові. Перше: право на приватну власність — це основа будь-якої цивілізованої країни. Це базова основа демократії. Друге: на прикладі з газовидобувними підприємствами ми бачимо, як відбувається знищення конкурентного середовища з допомогою державних чиновників. Третє: у нас ще знищують інвестиційне середовище. Дії всіх, хто працює над іміджем держави, ось такими кроками чиновником перекреслені. Компанії з інвестиціями витісняють з ринку. І всі мовчать. Президент і прем’єр, сподіваємося, дадуть оцінку невиваженим крокам чиновників».
Львівська область.
Одна із свердловин приватної компанії «Трубопласт» на Львівщині.
Фото з архіву «Трубопласту».