Скорочення тваринництва позначається на меню споживачів
 
— Протягом останніх десяти років ми постійно фіксуємо спад багатьох показників у тваринництві, і тому це стало найболючішою проблемою для галузі, — вважає заступник голови Хмельницької ОДА Володимир Галищук. — З наслідками такої ситуації мусить боротись не тільки економіка краю, а практично кожен споживач. Тому що на його стіл потрапляє дедалі менше доброякісних харчів.
 
Їмо не те, що корисне, а те, що дешевше
Статистика наводить дані: в раціоні мешканців Хмельниччини не так вже й багато тваринницької продукції, ніж це передбачено відповідними нормами. Зокрема, м’яса вони їдять майже вдвічі менше, ніж рекомендують дієтологи. А це значить, що вимушене дієтичне харчування не одній родині забезпечено протягом усього року.
Хоча такі дані могли б навіть порадувати вегетаріанців та прихильників здорового способу харчування, де акцент ставиться на обмеженні вживання саме цього продукту, проте у проблеми є й інша сторона. Мало того, що м’яса з’їдаємо менше від потреби і від того, що, можливо, хотілося б, але й асортимент та якість цього продукту під великим сумнівом.
Почнемо з того, що левову частку у згаданих кілограмах становлять славнозвісні стегенця та інша курятина. Можна впевнено сказати, що її обирають не так через дієтичні властивості, як через дешевизну. Не дивно, що м’ясо чубатурок стало чи не єдиним, котре тисячі пенсіонерів споживають роками. Якщо ж дозволяють собі інколи інші делікатеси, то це ... сало. Не так через дієтичні властивості чи генетичну любов українців саме до цього продукту, як знову-таки через його цінову доступність.
Втім, і з таким меню можна було б миритись, якби не ще одна надзвичайно важлива обставина. «Ні для кого не секрет, що третина м’яса та м’ясної продукції, яка є на українському ринку, завозиться з-за кордону. І тут доводиться говорити не те що про її якість, а просто про безпечність для здоров’я споживачів. Усьому цьому непотребу маємо протиставити свій натуральний продукт», —переконаний Володимир Галищук, котрий відповідає за розвиток аграрної галузі в області. Але проблема якраз і полягає в тому, що свого якісного м’яса не вистачає.
А замість молока — сурогат
Те саме стосується молока та молочної продукції. Його кількість у раціоні хмельничан на третину менша від норми. А питань щодо якості ще більше. Бо якщо м’ясо найбільше лякає тим, що у його складі можуть бути різноманітні хімічні складові, які використовуються при вирощуванні тварин, то відрізнити молоко від молочного сурогату за зовнішніми і навіть смаковими ознаками дуже часто не можуть навіть фахівці. Всі добре знають, що у сирі може не бути білку, в маслі — жиру, а в молоці, хоч як це парадоксально звучить, просто молока.
Побороти це молочне сурогатне лихо поки що не вдається. Саме через це покупці, не довіряючи потужним молокопереробним компаніям, поспішають за молоком на базар (на знімку). При цьому не стримують навіть застереження санітарних лікарів, мовляв, такі продукти можуть нести у собі загрозу цілого ряду захворювань. Але спрацьовує інший важіль: якщо вже змушені їсти менше від норми, то нехай це буде справжнє молоко, а не замінник.
А от чи не єдине, чого із продуктів тваринництва не повинно бракувати на нашому столі, то це яєць. Не тому, що дуже полюбляємо, а тому, що область має одну з найпотужніших птахофабрик в країні. І це чи не єдина галузь, котра останнім часом звітує про нарощування обсягів виробництва у десятки разів. Класичні закони економіки працюють сповна: чим більше виробляється продукції, тим вона дешевша і доступніша для споживача. Однак специфіка нашої національної економіки полягає в тому, що кожного разу, стоячи за прилавком, покупці змушені повертатись до важкого вибору: їсти більше дешевого і низькоякісного, чи зовсім трошки доброго, але дуже дорогого продукту.
Хмельницька область.
 
До речі
 
Непозитивне зростання
На Кіровоградщині зросло виробництво м’яса. За одинадцять місяців поточного року загальний обсяг на 5 відсотків перевищив показник відповідного періоду минулого року. Однак це не свідчить про зростання поголів’я. Воно, навпаки, продовжує зменшуватися. Збільшення виробництва м’яса відбулося за рахунок активної реалізації худоби та птиці на забій, інформує наш власкор Петро МЕЛЬНИК.
 
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.