Проминаючи село Синявку, здивувався, побачивши на порозі одного із будинків чоловіка, який, сидячи, щось старанно товк дрібне у ступці-гільзі. Цікавість взяла вгору, і я зупинив автомашину: невже у такий спосіб подрібнюють зерна врожаю? Чи це чоловік збиває масло?

Як з’ясувалося, ні. Анатолій Некряч займався досить прозаїчною для себе справою — товк тютюн (на знімку).

— А навіщо? — виникло мимоволі запитання. Цигарки так увійшли у побут селян, що й не підозрювалося, ніби хтось їх, полюбляючи, не купує.

— Для чого? Так просто ж тютюн не закуриш...

— Ви його вирощуєте?

— Аякже. Уже 15 років.

— Так ви тепер ні від кого не залежите?

— Можна сказати. Як прикрутить, то скручу цигарку. І нікуди не треба йти.

— Скільки вам треба стаканів цього добра натовкти для себе?

— Для мене і сина треба десь 600—700.

— Чимало!

— Ну, я ж набагато більше вирощую.

— Люди просять?

— Ось картопля бачили як продається... Так я тепер тютюном торгую. А що? Купують. Додому до мене навіть приходять.

— Але ж у вас фільтру немає. Не боїтеся, що занепастите здоров’я?

— Хе, звичайно, від курива не застрибаєш... Але куди тим купленим цигаркам до моїх! Там намішано бозна-що.

— А ви хіба нічого не домішуєте?

— Я-то домішую. Так це ж корінці. Інше діло!

Анатолій Іванович пропрацював 32 роки механізатором, був навіть бригадиром тракторної бригади.

Як і його діди, чоловік вирощує тютюн. Бувало, доглядав і 1500 стебел. І цього року вирощував на кількох сотках тютюн...

— Це дуже трудомістка культура, — пояснив сільський голова Синявки Володимир Антоненко. — Вона вибаглива і дуже потребує уважного догляду. Важко той тютюн виростити. Але Івановичу це вдається. Люди на базарі до нього підходять і купують.

... Із 1 січня 2013 р. в Україні будуть підвищені ставки акцизу на цигарки. За прогнозами ініціаторів цієї ідеї додатково до бюджету надійде майже 2 мільярди гривень. Сільський голова Синявки прогнозує:

— Думаю, що бажаючих на селах вирощувати тютюн додасться. Менше купуватимуть цигарок у магазинах...

Справді, дехто може покинути погану звичку. А будуть і такі, як Анатолій Некряч, котрі не залежатимуть від жодного акцизу.

Чернігівська область.

ТИМ ЧАСОМ

    Про Жовтневе залишиться лише пам’ять

Ще одне село фактично зникло з карти Полтавщини. Цього разу депутати обласної ради «викреслили» зі списків населених пунктів село в Диканському районі із символічною колись назвою — Жовтневе. У ньому нині вже не лишилося жодного мешканця. З цього приводу депутат обласної ради Юрій Цомартов навіть запропонував депутатам подумати над тим, як зберегти пам’ять про села, що зникають.

— Потрібно, щоб про ці села пам’ятали в майбутньому, адже вони мають свою історію. Можливо, слід подумати про якісь пам’ятники чи занесення їх у своєрідну Книгу пам’яті, — запропонував депутат.

На жаль, у Полтавській області є ще понад сотня сіл, де проживає не більше двох десятків осіб. Найімовірніше, найближчим часом вони розділять сумну долю Жовтневого.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтавська область.

Фото автора.