«Снігу вище капота легковика!», «Сідають мобільні, скоро люди не зможуть додзвонитися!», «Діти замерзають у холодних машинах, бензину залишилося на годину!», — такі повідомлення з траси в районі міста Броди (Львівська область) у неділю ввечері заповнили соціальні мережі. Затиснуті у пастці хоча б так намагалися достукатися до рятувальників та дорожників, звинувачуючи їх у бездіяльності. Однак у них своя правда — розчищати дорогу заважали автомобілі, що вишикувалися в три ряди.

Сильний циклон з великою кількістю опадів призвів до того, що 16 грудня сотні машин біля райцентру Броди завмерли на проміжку 40 кілометрів. У сніговій пастці опинилися легкові автомобілі, рейсові автобуси та хури. Водії залишали транспорт на дорозі й ховалися від негоди в навколишніх селах. Невеличкі готелі були переповнені.

До Бродів направили шнекороторний автомобіль спеціального загону МНС України, 150 працівників пожежно-рятувальних підрозділів та 60 курсантів Львівського університету життєдіяльності. Біля селищ організували пункти обігріву. Автоінспекція перекрила дорогу до Бродів і пропускала транспорт об’їзними дорогами.

У сніговому заторі опинилася породілля, пологи в якої довелося приймати батькові. Медики не змогли вчасно дістатися і консультували чоловіка телефоном. Пологи пройшли без ускладнень.

На підступах до Бродів зупинився старенький автобус, що перевозив 26 дітей із Білорусі. Місцеві жителі як могли обігрівали пасажирів.

Критична ситуація на дорогах склалася в Бродівському, Буському та Золочівському районах. Виїзний штаб з надзвичайних ситуацій очолив голова Львівської ОДА Михайло Костюк, за дорученням якого для людей, що опинилися в снігових заторах, організували гарячі обіди та чай.

Рятувальні роботи ускладнювало те, що внаслідок негоди 115 населених пунктів Львівщини опинилися без світла.

Як розповів перший заступник голови ОДА Богдан Матолич, протягом двох діб на Львівщині в окремих районах випало до 140 відсотків місячної норми опадів. 

На дорозі Київ — Чоп між селами Йосипівка та Суходоли Бродівського району завмерли близько 300 автомобілів. Падіння дерев на газопроводи спричинило припинення газопостачання в деяких селах Золочівського району.

До ліквідації негоди на Львівщині було залучено дві тисячі осіб та 273 одиниці техніки. Упродовж доби шнекороторні автомобілі та бульдозери розчистили два кілометри доріг та звільнили із снігової пастки 173 автомобілі.

На ранок 17 грудня на дорозі у снігових заметілях ще залишалося 120 автомобілів. Рятувальні роботи ускладнювали снігопади, кожні 20—30 хвилин розчищені ділянки знову замітало снігом.

Критична ситуація склалася ще й тому, що дорожні служби із запізненням взялися за розчищення траси Чоп — Київ.

Львівська область.

А ТИМ ЧАСОМ

 

Через циклон на Хмельниччині оголошено стан підвищеної готовності. Автотранспортне сполучення практично паралізовано. Другу добу в посиленому режимі розчищає дороги сім тисяч техніки, однак впоратися зі сніговими заметами поки що не вдається. Для тих, хто опинився у пастках на дорогах, організовано підвезення палива та гарячих напоїв. Учора снігопади припинились, але через перемети довести дітей до школи у сільській місцевості практично неможливо. Хоча заклади освіти працюють у звичному режимі, але підвезення дітей відмінено.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.