Народні обранці палитимуть на вулиці
 
Парламентаріїв штрафуватимуть за куріння у Верховній Раді. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат Юрій Мірошниченко (Партія регіонів).
Нагадаємо, 16 грудня набув чинності закон, який забороняє курити тютюнові вироби, електронні сигарети і кальяни в кафе, барах, ресторанах, нічних клубах, в приміщеннях державних установ, а також на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.
За його словами, народні депутати, як громадяни України, мають виконувати закони у повному обсязі. Тому в парламенті більше курилок не буде. В іншому разі буде оштрафовано як Верховну Раду, так і депутатів-курців, на яких складатимуться адміністративні протоколи, і вони зобов’язані будуть заплатити штраф. Він додав, що норма про виділення десяти відсотків місця в приміщеннях під куріння стосується аеропортів і офісів підприємств, але не держустанов. Тому, незважаючи на морози, народні обранці будуть змушені виходити палити на вулицю. Крім того, парламентарій не вбачає в цьому документі корупційної складової, оскільки, за його словами, цей закон не можна вільно трактувати.
Саме завдяки послідовній підтримці громадськості, народних депутатів та принциповій позиції Президента Віктора Януковича, підкреслив Ю. Мірошниченко, з 16 грудня Україна приєдналася до кращих світових практик захисту здоров’я населення від тютюнового диму.
Впровадження такої норми, переконаний народний обранець, матиме позитивний економічний ефект для власників закладів, оскільки дасть змогу залучати нових клієнтів, які не палять.
У свою чергу народний депутат Леся Оробець (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») повідомила, що більшість курців країни підтримують заборону паління у місцях загального користування. Для того, щоб закон повноцінно виконувався, зазначила вона, суспільство має бути свідомим та робити зауваження особам, які порушують його відповідні норми. Якщо раніше на слова звичайних пересічних громадян могли просто не звертати уваги та нехтувати ними, то тепер все буде навпаки. «Право, справедливість та законодавство відтепер на вашому боці. Отримали ми вже і подяку і з боку рестораторів, барменів та всіх тих, кому доводилось працювати в задимлених приміщеннях», — сказала 
Л. Оробець.
Відповідальність за порушення норм закону
 
Для юридичних осіб (власників закладів): у разі розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства — штраф від тисячі до десяти тисяч гривень.
Контролюючий орган — Державна інспекція України з питань 
захисту прав споживачів.
Для фізичних осіб (курців) — штраф від 51 до 175 гривень, 
згідно із ст. 175-1 Кодексу про адміністративні порушення.
Контролюючий орган — міліція.