Департамент економіки Кам’янець-Подільської міськради провів аналіз середньої вартості номера та ліжко-місця в місцевих готелях, яких нараховується нині аж 22. Із цього дослідження стало зрозуміло, що згаданий бізнес міг би значно краще наповнювати міський бюджет, ніж це він робить сьогодні.
Економісти виходили з простих підрахунків. Один номер на добу обійдеться гостю в середньому 345 гривень, а вартість одного ліжко-місця становить 159 гривень. Одночасно готелі можуть поселити майже 1600 осіб. При заповненні всіх ліжко-місць добовий прибуток усіх цих закладів становить 252238 гривень. Але повної завантаженості впродовж року жоден готель не має, власники закладів кажуть: «Оптимальний показник наразі — 110 днів на рік». Відтак, обіг коштів у готельному бізнесі становить 27966,51 тисячі гривень. Ураховуючи те, що згідно з Податковим кодексом до бюджету сплачується туристичний збір у розмірі одного відсотка, то до скарбниці можна було б покласти 279665 гривень. Тим часом у план 2012 року заклали лише 75 тисяч. Представники готелів погодилися з тим, що потрібно розробити положення про додатковий збір, кошти від якого допоможуть наповнити міський бюджет.
До цієї місії можуть долучитися і господарі приватних квартир, які надають послуги з тимчасового проживання та не сплачують жодних податків. За неофіційними даними, у Кам’янці-Подільському таких господарів не менше трьох тисяч. Влада залучила до вироблення нової політики в готельному бізнесі й податківців.