17 грудня — День виконавчої служби

Мабуть, кожному з нас довелося подивитися якийсь фільм, а то й цілий телесеріал про податківців, митників чи державних виконавців. Сюжети в тому кіно аж ніяк не українські, бо в нас фільмів про «силовиків» не знімають: продюсери в них кошти не вкладають і держава гроші не виділяє.

— Про популяризацію нам залишається лише мріяти, — зітхає начальник управління Державної виконавчої служби в Сумській області Ірина Свистун (на знімку).

У цьому відомстві в регіоні працюють 322 особи. 17 грудня вони відзначають професійне свято — 13-ту річницю створення ДВС, тож ми скористаємося нагодою розповісти про державну структуру, діяльність якої залишається «за кадром» до того моменту, поки суд не зобов’яже щось комусь заплатити або щось від когось отримати. 

— Багато людей звикли жити, накопичуючи боргові зобов’язання, — продовжує Ірина Свистун. — Такий менталітет треба змінювати, бо він може призвести до дуже неприємних наслідків.

Державна виконавча служба на Сумщині входить до п’ятірки кращих в Україні.

Нинішнього року стягнень очікується приблизно 185 тисяч. Їхня кількість знизилася через зменшення кількості осіб, оштрафованих за порушення правил дорожнього руху. А це, у свою чергу, відбулося через скорочення кількості інспекторів ДАІ на автошляхах: тепер вони встигають виписувати менше протоколів про адмінпорушення. 

Розподіляється сума нерівномірно: на якийсь один документ може припасти 10 мільйонів, а на інший — лише 500 гривень. Але ДВС повинна забезпечити виконання й того, й того.

— Одне слово, ваша організація рентабельна: на своє утримання заробляєте? 

— Заробляємо не для себе, а для держави, — чуємо відповідь. — Адже 60 відсотків виконавчих документів — стягнення на користь держави.

— А яка структура цих документів?

— 22 відсотки — стягнення аліментів. Решта — витребувані в судовому порядку борги за комунальні послуги, із заробітної плати, за іпотечними кредитами тощо. Останніх, до речі, дуже багато. Нинішнього року таких виконавчих документів набереться щонайменше на 100 мільйонів гривень. Люди придбали у кредит житло, іншу нерухомість, автівки, а розраховуватися з кредиторами не хочуть або не можуть. Ті звертаються до судів, суди приймають рішення — а ми зобов’язані їх виконувати.

Ще недавно в області гостро стояла проблема заборгованості населення з оплати житлово-комунальних послуг. На сьогодні рівень оплати деяких із них (передусім газопостачання і теплопостачання) перевищує 100 відсотків. Лише підприємство «Сумитеплоенерго», що подає до осель сумчан тепло та гарячу воду, через суди домоглося накладення арешту на житло кількох сотень боржників. Та виселяти практично нікого не довелося: прибуття на об’єкт державних виконавців ставало каталізатором у взаєморозрахунках між надавачами та споживачами комунальних послуг. Однак випадки примусового виселення людей із квартир на Сумщині все-таки мали місце. Їх було з десяток, але люди позбувалися житла не через  борги, а здебільшого через неповернуті кредитні кошти. Державним виконавцям доводиться не лише виселяти людей із помешкань, а й зносити незаконно збудовані споруди.

— Самі ми щось знести не можемо. Адже в управлінні Державної виконавчої служби немає ні бульдозерів, ні бульдозеристів, —   каже І. Свистун. — Тож доводиться звертатися до будівельних організацій. А ті, з огляду на деяку «пікантність» ситуації, починають відмовлятися, вишукуючи десятки «поважних» причин. А ми згідно з чинним законодавством не маємо права залучити когось силоміць — лише за згодою. Тож проблема іноді стоїть гостро...

Лише такою проблемою робота державного виконавця, звичайно, не обмежується. Згідно з чинним законодавством працівник ДВС не має доступу до ідентифікаційного номера платника податків, тож не має можливості з’ясувати його майновий стан. Тому трапляються випадки, коли суд накладає стягнення на одного Іваненка Івана Івановича, а державний виконавець накладає арешт на майно якогось його «двійника», в котрого такі само не лише прізвище, ім’я та по батькові, а нерідко навіть дата народження. Щоправда, державний виконавець має доступ до картотеки ДАІ і може здогадатися, яка автівка належить юридичній чи фізичній особі, на котру судом накладено стягнення.

Державна виконавча служба, як і ми всі в Україні, також потерпає від нестабільного законодавства. За словами І. Свистун, за 13 років існування ДВС нормативно-правова база, на яку відомство опирається у своїй роботі, змінилася не менш як на 70 відсотків. І в таких умовах державний виконавець має бути висококваліфікованим і слідчим, і експертом, і навіть адвокатом, оскільки йому часто доводиться захищати свої дії в судах.

— Тобто людина, котра забезпечує виконання судового рішення, має доводити в суді правильність того виконання?!

— Саме так. Юридичні особи оскаржують дії державного виконавця практично завжди. Не по суті, а за нюансами: не погоджуються з оцінкою вартості майна, яке з метою забезпечення стягнення виставляється для продажу на аукціон, іншими моментами. Дуже часто, щоб затягнути процес, виграти час.

— Чи можна сказати, що робота державного виконавця небезпечна? Бувають випадки, коли вам погрожували, чинили перепони?

— І погрожують, і перешкоджають. Буває, що й собак нацьковують... У Росії діє інститут судових приставів — це люди, що забезпечують і виконання судових рішень, і захист державних виконавців. А ми для виконання своїх повноважень залучаємо міліцію, яка де-юре забезпечуює лише охорону громадського порядку.

— Але нерідко трапляються випадки, коли виникає необхідність захистить пересічних українців уже від представників виконавчої служби...

— На жаль, це гірка правда: не оминула свого часу корупція і наші лави. Так, донедавна серед працівників Державної виконавчої служби Сумщини щорічно фіксували три—чотири випадки корупції. А ось торік було порушено лише одну кримінальну справу за цим ганебним фактом, та й то проти колишніх працівників. Нинішнього року поки що Бог милував. Сьогодні державні виконавці добре розуміють, яку ціну доведеться заплатити навіть за натяк на корупційний вчинок. Зрештою, нині кожного нашого працівника стримує від протиправних дій не так страх, як свідомість і відповідальність. Адже давно відомо: навіть раз зганьблену честь не відмити до самої смерті.

Владислав ЖМУРКОВ, Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.

ЦИФРА

Загальна сума стягнень за виконавчими документами на Сумщині цьогоріч уже сягнула 2 мільярдів гривень, — стверджує Ірина Свистун.

Щорічно до органів ДВС у регіоні потрапляє близько 200 тисяч виконавчих документів