«Верховна Рада продемонструвала, що може приймати конструктивні рішення, які спрямовані на забезпечення стабільності та розвитку держави. Переконаний: відповідальність перед народом України дасть змогу цей компроміс закріпити і продовжити подальшу роботу», — так під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів новопризначений прем’єр Микола Азаров оцінив позавчорашні кадрові голосування у парламенті.

При цьому він висловився проти того, щоб законодавці намагалися вирішувати ті чи інші питання у силовий спосіб. «Декілька разів дебати переходили у фізичне, навіть агресивне протистояння, що неприпустимо для законодавчого органу цивілізованої країни. Невже комусь може сподобатися, що в новинах всіх телеканалів світу через це Україна поставала в негарному світлі», — запитав прем’єр.

Вихід із цієї ситуації М. Азаров бачить у переговорах та пошуку компромісу між усіма представленими в парламенті політичними силами. «Вчора я офіційно запросив опозицію до переговорів щодо принципових питань порядку денного розвитку країни в дуже непростих умовах. Я запропонував неупереджено, конструктивно, виходячи виключно з національних інтересів, проаналізувати питання поліпшення умов нашого членства в СОТ, ставлення до Митного союзу, співпрацю з МВФ і знайти компроміси в цих питаннях», — сказав глава уряду. Водночас певних компромісів потребує завершення реформування судової системи, виборчого законодавства та забезпечення виконання погодженого з Європейським Союзом Порядку денного асоціації та підписання Угоди про асоціацію, включаючи всеохоплюючу зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Кабінет Міністрів також має по-новому розглянути всі урядові законопроекти, які перебувають у парламенті.

При цьому прем’єр підкреслив, що ці документи мають відповідати прагматичній програмі необхідних країні і невідкладних перетворень, викладеній у зверненні Президента України до парламенту.

«Вчора Верховна Рада України отримала детальну доповідь щодо першочергових завдань та дій, а також законопроектів, які необхідно прийняти, щоб закріпити тенденції економічного розвитку та здійснювати сильну соціальну політику» — сказав М. Азаров. 

Одним із найперших завдань уряду є забезпечення збалансованості державного та місцевих бюджетів, бо інакше буде просто неможливо забезпечити ритмічні виплати в бюджетній сфері з перших днів нового року. Відтак прем’єр доручив міністерствам та відомствам оперативно подати на затвердження уряду всі нормативні документи, щоб закон почав діяти з першого дня нового року. При цьому він ще раз наголосив, що в умовах невизначеності зовнішніх ринків та дискримінаційної ціни на газ, це «єдино можливий, реалістичний бюджет». Утім, вважає він, навіть цей документ виконати буде нелегко. «У 2013 році уряду України належить повернути близько 9 мільярдів доларів за зовнішніми боргами. Левова частка цього боргу — 6 мільярдів доларів — це зобов’язання за кредитами МВФ 2008—2009 років», — нагадав він.

Оцінюючи перспективу формування місцевих бюджетів, прем’єр зазначив, що у 2013 рік держава повинна увійти із збалансованими публічними фінансами, інакше буде просто неможливо забезпечити ритмічні виплати в бюджетній сфері з перших днів нового року.

Відповідаючи на численні звинувачення в тому, що деякі регіони отримують більше дотацій з центру, ніж інші, М. Азаров запевнив, що бюджетні трансферти всім територіальним бюджетам розраховуються за однаковим принципом, єдиною формулою, яка враховує власні доходи місцевих бюджетів та реальний обсяг повноважень, які повинна забезпечити місцева влада. «Держава свої зобов’язання обов’язково виконає, а місцевій владі я хочу тільки одне сказати: працюйте над тим, щоб максимально використати місцеві резерви, стимулювати розвиток», — сказав він. На думку глави уряду, стан наповнення бюджетів територіальних громад насамперед залежить від того, чи буде місцева влада сприяти розвитку бізнесу на відповідній території, чи ставити різні перепони, чи буде вона створювати сприятливі умови для інвесторів та працюватиме над легалізацією заробітної плати.

«Я нагадую, що вже наступного року набере чинності норма Закону «Про зайнятість», відповідно до якої приріст надходжень податку на доходи фізичних осіб в повному обсязі залишатиметься в розпорядженні громади. І той, хто доб’ється легалізації зарплат, багато виграє», — сказав прем’єр та додав, що це непроста робота, яка займе певний час, але саме вона є базою для фінансової незалежності територіальних громад.

Дослівно

Микола Азаров: «Всі урядові законопроекти, які готуються, і які вже у Верховній Раді, необхідно ретельно проаналізувати, визначити їх актуальність і повторно розглянути на засіданні Кабінету Міністрів у новому складі з тим, щоб направити їх на розгляд нового парламенту».

ТИМ ЧАСОМ

Учора прес-служба в. о. першого віце-прем’єр-міністра Валерія Хорошковського повідомила, що він у зв’язку з повторним призначенням Миколи Азарова на посаду Прем’єр-міністра подав Президенту Віктору Януковичу заяву про відставку.