У Львівській області місцева влада та правоохоронні органи чомусь не можуть припинити незаконне вивезення гравію із заплави річки Дністер. Пониження рівня води призводить до виведення з ладу свердловин, як наслідок, жителі міста обласного значення у розпал зими кілька днів залишалися без води. У ситуацію був змушений втрутитися народний депутат України Ярослав Дубневич (на знімку).
Другий рік з «гравійною мафією» воює міський голова Самбора Тарас Копиляк та депутати обласної ради. Поки що безрезультатно, бо вивезення гравію з Дністра поставлено на потік. Це дуже прибутковий бізнес. Одна машина гравію коштує понад тисячу гривень. За день можна зробити 20 ходок. Вивозять гравій десятки машин, і жодної копійки ніхто в скарбницю не платить. На руслі повиривали ями глибиною до чотирьох метрів.
Хоча питання нищення русла Дністра не один раз порушували на рівні області, злочинний бізнес, у якому збіглися інтереси місцевої влади та правоохоронців, продовжує процвітати. Незаконний видобуток гравію поставлений на широку ногу. Автонавантажувачі без номерних знаків на Дністрі обладнані відеокамерами і лічильниками, щоб ті, хто контролює цей бізнес, бачили реальну картину. На березі тим часом чергують охоронці в машинах з державними номерними знаками.
Після звернень жителів Самбора новообраний народний депутат Ярослав Дубневич попросив Генеральну прокуратуру притягнути до відповідальності тих, хто прикриває злочинний бізнес самбірсько-львівської мафії. На його думку, до нищення русла Дністра можуть бути причетними керівники Самбірської райдержадміністрації та представники місцевих правоохоронних та контролюючих органів.
«Все це свідчить про відкриті корупційні діяння, котрі залишаються непокараними та не перебувають у полі зору правоохоронних структур. Варварське нищення русла річки Дністер призвело до того, що минулого тижня від води вимушено відключили місто Самбір з населенням понад 35 тис. мешканців», — пише народний депутат Ярослав Дубневич у запиті до Генеральної прокуратури, і просить вжити заходів для притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності осіб, що причетні до незаконного вивезення гравію на Самбірщині.
Львівська область.