Сьогодні — День працівників суду

Учора Голова Верховної Ради Володимир Рибак та Президент України Віктор Янукович взяли участь в урочистому засіданні з нагоди Дня працівників суду.

Виступаючи перед служителями Феміди, глава держави запевнив, що й надалі приділятиме увагу питанням посилення соціального захисту суддів та створення належних умов для здійснення правосуддя, повідомляє офіційне Інтернет-представництво Президента. В. Янукович зазначив, що у держбюджеті-2013 передбачено збільшення видатків на забезпечення діяльності судової влади.

«Бажаю вам завжди бути вірними присязі судді, вимогам закону та відчувати гордість за свою професію», — сказав Президент.

Глава держави наголосив, що ухвалення Кримінального процесуального кодексу стало важливим досягненням у контексті запровадження якісно нової системи захисту людини, суспільства та держави від кримінальних правопорушень. За словами В. Януковича, в новій моделі кримінального судочинства суддям відведена особлива роль щодо забезпечення контролю за досудовим розслідуванням, попередження порушень прав людини та зміцнення засад змагального судового процесу.

Пріоритетом у подальшій діяльності судів, підкреслив глава держави, має стати неухильне використання положень Кодексу в повсякденній роботі. «Адже якими б прогресивними не були норми цього документа, громадяни оцінюватимуть їх з огляду на фактичне застосування», — зазначив він.

«Вірю, що відповідальне ставлення до кожної людини, високий професіоналізм та моральні якості допоможуть вам приймати законні та справедливі рішення», — сказав глава держави.

Президент звернув окрему увагу на те, що виправдувальні вироки та запобіжні заходи, не пов’язані з позбавленням волі, мають бути не винятком, а нормальними реаліями правового життя України. «Сподіваюся, що вже найближчим часом люди відчують суттєву гуманізацію кримінального процесу», — сказав Віктор Янукович.

«Зробіть усе можливе, щоб суспільство загалом та кожен громадянин відчули захист і допомогу з вашого боку, побачили об’єктивність та неупередженість судового розгляду», — звернувся Президент до суддів.

Глава держави також висловив переконання, що необхідність утвердження цих принципів діяльності судової системи має бути врахована під час напрацювання змін до Конституції.

«Сподіваюся, що Конституційна Асамблея запропонує зміни до Основного Закону України, які матимуть системний характер та відображатимуть очікування українського суспільства і суддівської спільноти», — наголосив Президент.

Учора Голова Верховної Ради Володимир Рибак також взяв участь у традиційній зустрічі Президента України Віктора Януковича з керівниками дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих в Україні.

Як повідомили у прес-службі Верховної Ради, вчора глава парламенту В. Рибак також провів зустріч із лідерами депутатських фракцій. Однак ця зустріч тривала без преси і її деталі не розголошуються.

Під час урочистостей.

Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).